Veyron-verő szupersportkocsi a Jaguartól

Vágólapra másolva!
C-X75 néven mutat be hibrid szupersportkocsi-tanulmányt a Jaguar a Párizsi Autószalonon.
Vágólapra másolva!

1994-ben fejezte be a Jaguar utolsó szuperautója, az XJ220 gyártását, a méltó utódot egy párizsi tanulmánnyal vezeti fel a brit márka. C-X75 névre keresztelték a koncepciót, amely valóban szédületes menetteljesítményeket produkál: 15,7 másodperc alatt gyorsul 300-as tempóra, több mint egy másodperccel verve a Bugatti Veyront.

Míg a Bugatti 400 feletti tempóra is képes, a Jaguarnál megelégedtek 330 km/órás végsebességgel, és természetesen a hajtáslánc is egészen más. Összesen négy, egyenként 195 lóerős villanymotor gondoskodik a sportkocsi mozgatásáról, százra 3,4, 160-ra 5,5 másodperc alatt gyorsítják a front részén klasszikus formai megoldásokat is felvonultató autót.


Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!

Nem teljesen elektromos a C-X75, két kis turbinamotor gondoskodik a hatótávolság növeléséről. Ezek földgázzal, gázolajjal, bioüzemanyaggal és LPG-vel is működtethetőek, tisztán elektromos üzemmódban 110 kilométer a hatótávolság.

Amennyiben a turbinamotorok töltik a lítium-ion akkumulátorokat, 900 kilométer is megtehető az autóval megállás nélkül. Akár 80 ezres fordulatszámra is képesek a turbinamotorok, amilyeneket a Jaguar szerint még soha nem használtak autóban.