Pitypangból készülhet autógumi

Vágólapra másolva!
Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént - így reményeik szerint nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből.
Vágólapra másolva!

Sajnos még jó pár évnek kell eltelnie, amíg megjelennek az első pitypangból készült autógumik, ugyanis az alvadásért felelős enzim kikapcsolásával még csak az első lépést tették meg a kutatók. A genetikailag módosított növényt tilos szabadföldön termeszteni, ezért mesterséges módon kell előállítani a nem-alvadó tejnedvű pitypangot. Dirk Prüfer, a Münsteri Egyetem kutatója szerint a nagyméretű, ipari termesztésre még úgy öt évet kell várni - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az ipar számára azért fontos a pitypang-kaucsuk, mert ezt a nyersanyagot eddig nagyrészt a délkelet-ázsiai gumifából nyerték. Azt azonban gombafertőzés fenyegeti, és a helyi - például kínai és indiai - kereslet igencsak megnőtt a közelmúltban, vele együtt pedig a kaucsuk ára is. Létezik persze mesterséges kaucsuk, az azonban kőolajszármazék, így világpiaci ára erősen ingadozik.

A gyermekláncfű nem fogja azonnal teljesen kiváltani a gumifát, és a tízmillió tonnás globális keresletet sem fogja fedezni, azonban az európai piac tíz-húsz százalékának kiszolgálása reális cél a következő tíz évre - mondta a kutatásban résztvevő aacheni Frauenhofer Intézet munkatársa, Christian Schulze Gonover. A 2006-ban indult kutatási projektet hétfőn a német "Land der Ideen" (ötletek országa) versenyen a jövő ötleteként díjazták. Az ötlet maga pedig nem új - már az 1930-as években vizsgálták a növényt kaucsuktermelés szempontjából orosz tudósok, majd a náci Németország kutatói folytatták ezt.