Kivasalták - Volkswagen Passat VII-menetpróba

Vágólapra másolva!
A legtöbb autógyár modellfrissítésnek adta volna el, a Volkswagen azonban szokás szerint generációváltást emleget a legújabb Passat kapcsán. Forradalmi változások ugyan nem történtek a középkategória etalonjával, annyi azonban igen, hogy élekre vasalták a vonalait és jól kitömték egy sereg hasznos és kevésbé életbevágó extrával. Ilyen például, hogy láblendítésre nyílik a csomagtartó.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A képen egy tányér szépen gyöngyöző, finom húslevest rejtettünk el

Újságírói alapvetés, hogy valami izgalmas, érdekes vagy éppen szórakoztató felütéssel kell indítani egy cikket, mert akkor az olvasó jó eséllyel kitart a kevésbé izgalmas részleteknél is. Sajnos a legújabb Passat egy igazi felütésgyilkos autó, ezért elnézést, hogy nem kezdünk semmilyen szenzációval a hetedik generáció kapcsán, mert igazából nincs ilyen. Ám még mielőtt még bárki csalódottan továbbkattintana, hadd jegyezem meg gyorsan, hogy pont ez a Passat titka.

Olyan, mint egy békebeli, klasszikus recept alapján elkészített tyúkhúsleves, amelybe még raktak ezt-azt a németek, hogy finomabb legyen a végeredmény, de az alapokon nem változattak. Természetesen nem erős paprikát és fokhagymát szórtak a fazékba, nehogy bárkit is elriasszanak az intenzív, szokatlan ízekkel, hanem egy kis finom aprólékot, hogy még gazdagabb legyen a leves. Nem szabad azonban elfeledkezni arról a sajnálatos tényről, hogy az autópiac nem úgy működik, mint egy étterem, ahol rábökünk az étlapon a húslevesre és kapunk egy komplett adagot. A négykerekűeknél alapesetben csak egy kis levet kapunk némi tésztával, de ha már zöldségekre, tyúkhúsra és ne adj isten egy kis zúzára is vágynánk, azért külön-külön kell fizetni, méghozzá nem is keveset. Nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy mi történt a hetedik generációs Passattal. Gazdagabb lett ugyan a tartalom, de ezek szinte mindegyike feláras extra. És hogy a legszembeötlőbb dolog se maradjon ki: változott a tányér formája is.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
Hátulról hasonlít a legjobban a Phaetonra

"Mi nem engedhetjük meg magunknak az öncélú díszítéseket, vagy a véletlenszerű megoldásokat, ezért nincs egy felesleges formai megoldás sem az új Passat külsején, minden egyes vonal kapcsolatban áll egy másikkal". Ennél jobban nem is foglalhatta volna össze a hetedik generációs Passat lényegét Klaus Bischoff, a Volkswagen formatervezési részlegének vezetője, mert hiába keresünk az új modellen egy cikornyát, díszítésnek szánt ál-légbeömlőt, sehol semmi, csak vonalzóval meghúzott élek. Egyedül csak a krómdíszítésnek nem tudtak ellenállni a németek, ezúttal is gazdagon alkalmazták, de persze csak a jobban felszerelt modelleken. A cél teljesen egyértelmű volt: a Passat elejét és hátulját a márka zászlóshajójának számító, ám nálunk kevésbé ismert Phaeton luxuslimuzin külsejéhez igazították, ezzel is a presztízskategória felé tolva a modellt.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A tengelytáv és a karosszéria méretei nem változtak

Akárcsak a hatos Golf esetében, ezúttal is generációváltást emlegettek a modell nemzetközi bemutatóján, ám a legtöbb autógyár ezt egy egyszerű modellfrissítésnek kommunikálta volna, hiszen a műszaki alapok alapvetően változatlanok. A karosszéria, a padlólemez és ezzel együtt az autó méretei, arányai - néhány apróságot leszámítva - megegyeznek a jelenleg kapható Passátéval, a különbség mindössze annyi, hogy a külső módosítások miatt négy milliméterrel nőtt a hossz, de például a szélesség és a magasság milliméterre azonos. Az egyik fejlesztőmérnökből sikerült kihúzni, hogy például az ablakok is megegyeznek az előddel, de amikor jobban bele akartam menni az azonosságok firtatásába, gyorsan lezárta a témát azzal, hogy ők "nem egy új autót, hanem egy új Passatot akartak építeni". Ha így állunk hozzá, akkor maradéktalanul sikerült a tervük, hiszen a jelenlegi Passat remek kiindulási alap, a hetedik generáció tényleg sokat finomodott hozzá képest, számos műszaki fejlesztéssel lett gazdagabb.

A hetedik generációs Passat legfontosabb műszaki újdonságai

Fáradtságra figyelmeztető rendszer

Az új Passat képes arra, hogy egy bizonyos idő után figyelmeztesse a sofőrjét egy kávészünetre, de a rendszer természetesen összetettebb annál, hogy csupán az utazás idejét vegye alapul, a vezetési stílusunkat is figyeli. Minden egyes megkezdett út elején a rendszer elemzi a kormány-, gáz- és fékkezelésünket, és ha egy idő után ettől jelentős eltérést tapasztal, például a sávon belül kacsázunk, akkor hanggal és vizuális jellel is figyelmeztet minket egy kis pihenőre. Ez a fejlesztés először a Passatban jelent meg a Volkswagen-csoporton belül, az alapváltozatot jelentő Trendline felszereltséghez feláras, míg a Comfort és Highline kivitelekhez szériában jár.

Második generációs parkoló-asszisztens

A Sharanból és Touranból már ismerős lehet a második generációs parkoló-asszisztens, amely immáron nem csak párhuzamosan, de merőlegesen is képes parkolni két autó közé. A nem kevesebb mint 12 szenzort használó berendezés hatékonyságát jelzi, hogy egy akkora helyre is képes beállni, amely csak 80 centiméterrel hosszabb az autónál. A rendszer aktiválása után nem csupán felméri a megfelelő parkolóhelyet, de magától be is áll oda, a vezetőnek nincs más dolga, mint a gázt és féket adagolni, a többit a Passat elvégzi helyette.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]
A Golf és a Bogár után ez a legsikeresebb Volkswagen

Adaptív tempomat és ütközést elkerülő automatika

Akárcsak számos konkurenséhez, immáron az új Passathoz is rendelhető az adaptív tempomat, amely egy beépített radar segítségével tartja az általunk megadott követési távolságot az előttünk haladóhoz képest, automatikusan fékezve, illetve gyorsítva a beállított sebességre. A radar segítségével a Passat figyelmezteti a sofőrt, ha úgy érzékeli, hogy a sebességkülönbségből ütközés lehet, és besegít a fékezésbe, ha túl gyengén taposnánk, de a rendszer képes arra is, hogy magától fékezzen - ha ezt a sofőr nem tenné meg -, így csökkentve az ütközés erejét. 30 km/órás sebesség alatt, tehát a városi araszolgatáskor, a rendszer képes teljesen megállítani az autót, így ha mögöttünk egy új Passat araszol a dugóban, biztosak lehetünk benne, hogy legalább hátulról nem koccannak nekünk.

Kéz nélküli csomagtartó-nyitás

Ez az egyik legviccesebb új fejlesztés a Passathoz, de sajnos csak akkor kapjuk meg, ha megrendeljük a kulcsnélküli nyitást extraként (vagy egy olyan szintet választunk, amihez már jár). Ekkor úgy is ki tudjuk nyitni a csomagtartót (feltéve, ha a jeladóként működő slusszkulcs a zsebünkben van), ha a lábunkat az autó hátulja alá lendítjük. Aki már kacsázott az autója felé két tálca sörrel a kezében, nyilván értékelni fogja a rendszer működését, amit - bár egyszerűnek tűnik - nem árt egy kicsit gyakorolni, mint ahogyan azt alábbi videó is bizonyítja.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UICjxesheNbXU0zP

A totalcaros Papp Tibor a lábbal történő csomagtérnyitást demonstrálja

Közúti jelzőtáblákat felismerő rendszer

A Passátban most először jelent meg a közúti jelzőtáblákat felismerő rendszer, amely ugyanazt a középső visszapillantóba épített kamerát használja, mint az elődből már ismerős sávtartó és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. A kamerák segítségével az autó felismeri a sebességhatárokra figyelmeztető táblákat és azok kiegészítő jelzéseit is, mint például, hogy "csak vizes útviszonyok mellett". Amennyiben gyorsabban mennénk a megengedettnél, a rendszer figyelmeztet minket, és a sebességhatárokat is kiírja a műszerfalra vagy - ha van ilyenünk -, akkor a navigáció képernyőjére is.

Automatikus távolságivilágítás-kapcsoló

Ez a fejlesztés először a Phaetonban és a Touaregben jelent meg, de extraként immár a Passathoz is elérhető. A rendszer sötétben 65 km/órás tempó fölött automatikusan bekapcsolja a távolsági fényt, amit csak akkor kapcsol át tompítottá, ha a kamerák érzékelik, hogy szemből egy autó érkezik, majd annak elhaladtával ismét felkapcsolják a reflektort. Hogy a szemből érkezőket a tompított fény se vakítsa el, egy kis szervomotorokkal mozgatott árnyékolóval úgy állítja be a fény útját az autó, hogy a szemből jövő autós "árnyékban" legyen. A rendszer működését egy kiszerelt fényszóróval demonstrálták a Passat nemzetközi bemutatóján, ami elég meggyőző volt, bár jobb nem belegondolni, mennyibe kerül majd a csúcstechnikával kitömött lámpatest egy esetleges cseréje.