Életet menthet a jó autógumi kiválasztása

2010.11.23. 16:20

Bár sok fontos dolgot felsoroltunk, azért térjünk ki néhány részletre! Már mindenkinek ismernie kell a legfontosabb tézist: ne várjunk az első hóra! Ha tartósan hét fok alá süllyed az átlaghőmérséklet, akkor szereltessük fel a téli gumikat!

Mint azt már korábbi cikkünkben leírtuk, a téli gumi kiválasztása nem egyszerű kérdés: ne mindig a legolcsóbbat vegyük meg, mint ahogy az sem biztos, hogy a legdrágább vagy az ismert márkájú a legjobb. Vásárlás előtt érdemes kikérni egy szakértő véleményét, vagy akár az interneten elolvasni néhány gumitesztet.

A német autóklub (ADAC) minden évben több méretben teszteli az abroncsokat, az ott jó eredményeket elért abroncsokat keressük a gumisoknál. Egy jó téli gumival métereket spórolhatunk a fékútban, ami néha éppen egy ember életét mentheti meg, vagy egy jelentős összegű autótöréstől kímél meg minket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy hátsókerekes autóval nehéz csúszós felületen manőverezni, mert folyton kitör a hátulja

A kopott vagy túl öreg téli gumi nem jó semmire. A réginek elöregedik az anyaga, azért pont abból a képességéből veszít, ami megkülönbözteti a nyári abroncsoktól. A négy milliméter alatti profilmélységű abroncs pedig már elveszti a lamelláit, nem tud megfelelően kapaszkodni az útban. Száraz úton még lehetséges, hogy tűrhető tapadásra képes, de hóban, jégen veszélyes.

Fontos még, hogy ne nyugodjunk abba bele, hogy autónkon jó téliabroncs van, az sem mindegy hogyan áll az autón. Ezért hetente, kéthetente ellenőrizzük a guminyomást, de érdemes a gumisnál a futómű-beállítást is megnézetni. Ha egy kátyún véletlenül nagy sebességgel (jelentőst ütést észlelve) áthaladunk, akkor a kereket mindenképpen vizsgáljuk meg alaposan, ha bárhol kisebb dudort találunk, akkor szálszakadásos, azonnal cserélni kell.

Mit kezdjünk a légkondicionálóval télen?

Mint minden berendezésnek az autóban, a légkondicionáló használatára és karbantartására is oda kell figyelni. A rendszer hűtőközege ugyanis nagynyomású gáz, amely nem csak a hűtésért felel, hanem ez keringeti a rendszerben levő kenőanyagot is, amely a tömítések, gumirészek kenését végzi, így marad meg a rendszer tömítettsége. Ha a gáz elillan, a berendezés hűtőhatása gyengül, majd megszűnik.

Télen tehát már csak a megfelelő karbantartás miatt is be kell indítani egy héten egyszer-kétszer pár percre a klímát. De mikor tegyük ezt? Ajánlatos olyankor, amikor amúgy is párátlanítani szeretnék, hiszen a bekapcsolt légkondicionáló párologtatója kiszűri a levegő nedvességtartalmát, száraz levegőt áramoltat, tehát felgyorsítja a párátlanítást.

Manuális klímaberendezéssel ellátott autóknál a szellőzést állítsuk a legmagasabb fokozatba, a fűtéskapcsolót tekerjük fel, a klímát kapcsoljuk be, a kinti levegőnek engedjünk utat, a légáramlatot pedig irányítsuk a szélvédőre. Az automata légkondicionáló a beállított hőfoknak megfelelően fogja irányítani a rendszert, a szélvédő párátlanításának bekapcsolásakor magától működésbe lép, fokozza a ventilálást a mielőbbi siker érdekében. Az időnkénti bekapcsolást a rendszer karbantartása érdekében itt is meg kell ejteni.

A klímahasználatáról bővebben korábbi cikkünkben is olvashat.Ha télen bajba kerülünk, akkor szükség lehet pár hasznos apróságra a meneküléshez, ezért érdemes ezeket rendszeresíteni az autóban. De nagyon fontos, hogy bármit viszünk magunkkal, azt rendesen rögzítsük, mert egy megcsúszásnál éppen ezzel lehet a gond. Egy dolog van, amit nem az autóban kell tárolni: a zároldó. Előfordulhat, hogy elővigyázatosságunk ellenére mégis nehezen indul be az autó, ilyenkor egy bikakábel is nagy segítséget jelenthet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sokan azt hiszik: egy elsőkerekes autó csak alulkormányzott lehet. Itt az ellenpélda

Mindig biztosítsunk megfelelő kilátást: ne csak körülbelül vakarjuk le a jeget, várjuk meg, míg az autó teljesen párátlanít, mielőtt még elindulunk. Az üvegeket érdemes belülről is tisztán tartani, akár páramentesítővel lefújni.

Nélkülözhetetlen a gyakorlás

A hóban, latyakban való autózást elméletben nem lehet elsajátítani. Persze sosem árt, ha elolvassák az erről szóló korábbi cikkünket, de az itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. De akkor hol lehet biztonságosan gyakorolni?

Menjenek el egy vezetéstechnikai pályára, ezeken elvileg szakértő segítségével biztonságos keretek között lehet egymás után többször gyakorolni a veszélyhelyzeteket, de fizetni kell érte. Sokan úgy vélik, hogy ez a megoldás drága, ám inkább azt kell nézni, hogy már egy baleset megúszása esetén is simán megspórolja az árát.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Egy üres parkolóban is lehet tapasztalni az autó képességeit

Természetesen van más megoldás: az önálló gyakorlás. Ehhez először egy üres terepet kell találni, ahol biztosan nem ütközhetünk össze mással, vagy nincs gödör, padka stb. Ha leesik a hó, máris lehet próbálgatni, hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagál az autó. Természetesen itt sem ártan egy szakértő segítsége, aki sokkal hamarabb meglátja a hibákat, és tud segíteni az autó helyes kezelésében.Sokan mondják, hogy a hidegen indítás után várni kell, míg a motor kicsit bemelegszik, de már olvastunk olyan gyártói tanácsokat is, hogy ilyenkor azonnal nagyon lassan el kell indulni. Mi mégis az elsőre szavaznánk, több ok miatt is. Ha a hideg motorral elindulunk, valószínűleg nem párátlanítottunk még rendesen, ez rossz. Ilyenkor ráadásul az utastérben még hideg is van, vagyis nagykabátban ülünk a volán mögé. Ez veszélyes, hiszen vészhelyzetben lehet, hogy éppen a kabát fog minket akadályozni a megfelelő kormánymozdulatban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A téli gumi sem garancia a biztos tapadásra, ennek is vannak fizikai határai

Azt is sokan leírják, hogy fagyállóra kell váltani a hűtővizet, valamint az ablakmosót is. Ezeket egy benzinkútnál érdemes beméretni is, hiszen egy korábbi teszt szerint nem minden bekevert folyadék tudja azt, amit a flakonjára ráírtak. Ugyanígy a benzinkutaknál megnézik az akkumulátorok állapotát és az olajszintet is. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel, kellemetlenségektől óvhat meg minket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK