Könnyebben büntethetik a magyar gyorshajtókat Ausztriában

Vágólapra másolva!
A külföldi gyorshajtók megbüntetését könnyítő törvényt szavazott meg szerdán az osztrák parlament közlekedésügyi bizottsága. Emellett olyan kamerákat szerelnek fel a szomszédos országban, amelyek a külföldi rendszám mellett a sofőr arcát is lefényképezik.
Vágólapra másolva!

Az osztrák parlamentben szerdán megszavazott jogszabály lehetővé teszi a belügyminisztérium számára, hogy csatlakozzon az EUCARIS európai uniós gépkocsi- és üzemben tartói adatbázishoz. Emellett több lehetőséget ad a rendőrségnek, hogy a bírság meg nem fizetéséig kivonja a forgalomból a külföldi járműveket.

A parlamenti többséggel rendelkező két kormánypárt terjesztette be a tervezetet, így várhatóan a parlamentben megkapja a szükséges támogatást. A módosítás január 1-jén léphet életbe, de az adatbankhoz való hozzáférés érdekében Ausztriának még meg kell kötnie a szükséges egyezményeket az EUCARIS-országokkal.

Jelenleg túlságosan nehéz a külföldi szabálysértők felelősségre vonása, olvasható a jogszabály indoklásában. Ez annak ellenére is így van, hogy a szabálysértési bírságok határon átnyúló behajtásáról szóló uniós egyezménnyel javult a helyzet. Jelenleg jogi okokból nem minden európai uniós ország hatóságai osztják meg a bírság behajtásához szükséges személyi adatokat Ausztriával, de az adatbázis segítségével a jövőben közvetlenül hozzáférnek azokhoz az osztrák hatóságok.

Ausztriában tavaly, az egyezményben szereplő alsó összeghatárig, 70 euróra emelték a sebességkorlátozás legkevesebb 30 km/órás túllépéséért kiszabható büntetést. A külföldi autósok könnyebb felelősségre vonását szolgálja az is, hogy egyre több olyan közlekedési kamerát szerelnek fel, amely nem csak a rendszámát, hanem a vezető arcát is lefotózza, több országban ugyanis csak így fogadja el a helyi rendőrség az osztrák feljelentést.

A szerdán elfogadott törvényjavaslat - az autó felségjelzésétől függetlenül - a korábbinál szigorúbban büntetné a sebességkorlátozások jelentős, 60-70 km/órás túllépését.