A jégkocka sem segít az ittas vezetőn

Vágólapra másolva!
Bonbon, pénzdarab, jégkocka - néhány a hatásosnak vélt trükkök közül, amelyek gyakorlóik szerint átverik az alkoholszondát. A hamis legendákat cáfolja a méréstechnika professzorának cikke, amely a német Dräger Review legújabb számában jelent meg.
Vágólapra másolva!

Andreas Slemeyer, a Giessen-Friedberg egyetem méréstechnikával foglalkozó professzora tanulmányában azokkal az autósok között keringő legendákkal foglalkozik, melyek gyakran terjednek arról, hogy különböző módszerekkel az alkoholszonda megtéveszthető.

Amikor a rendőr behajol a kocsiba és érdeklődik, ivott-e az autó vezetője szeszt, sokan azt mondják, hogy nem, az alkoholszag oka csupán az, hogy a sofőrt megkínálták bonbonnal. Emiatt sokan tartanak maguk mellett ilyen édességet, amelyből azonnal bekapnak egyet, amikor a közlekedésrendészet leinti őket.

Az illatos leheletet ez megmagyarázhatja, de az ilyen édességekben olyan kevés a szesz, hogy egy maréknyi is csupán tizedszázaléknyi értéket mutat a szondán. Slemeyer professzor szerint több doboznyi bonbont kell megenni ahhoz, hogy attól mérhető legyen az alkoholszint, olyan mennyiséget, hogy már inkább a vércukor magas értéke okozhat egészségügyi zavarokat.

Elterjedt tévhit, hogy miközben a rendőrrel tárgyalni kezdünk, jégkockát kell rágcsálni, mert akkor a szondába leheléskor nincs árulkodó jel. A hideg kilégzés ugyan alacsonyabb vérszintnek megfelelő alkohol értéket mutat, de az eltérés csak minimális, a korszerű szondák pedig automatikusan 34 fokra korrigálják a hideg lehelet adta vérszintet.

Vannak, akik az euró egycentes érméjének szopogatására esküsznek. Elméleti alapja ennek a nézetnek, hogy a pénzdarab réztartalma semlegesíti a kilélegzett levegőben lévő alkoholt. Az érme felszíne viszont csak két négyzetcentiméter, miközben a szájüreg és a garat ötven négyzetcentiméter, a felső légút további 500, a tüdő pedig 8 négyzetméter.

"Az arányok jelzik, hogy ilyen hatásban nem bízhatunk. Ha autózunk, ne igyunk alkoholt" - tanácsolta a professzor.