Ilyen még nem volt - Peugeot 3008 HYbrid4 menetpróba

peugeot 3008 hibrid hybrid4 dízel
Vágólapra másolva!
Már sokféle hibrid autó létezik, de olyan, amelyikbe gázolajat kell tankolni, még csak a Peugeot-nak van. A Hybrid4 rendszer erős és takarékos, és ami a legjobb, hogy összkerék-hajtásúvá válik tőle az az autó, amelybe beépítik. Egy 3008-asban próbálhattuk ki először a különleges technikát.
Vágólapra másolva!

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Profilból csak a króm küszöbről és a tükörnél látható plakettről lehet felismerni a hibrid 3008-ast
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Már három éve minden autószalonon bemutat a Peugeot-Citroën csoport (PSA) egy dízel-hibrid tanulmányautót, - pár éve az egyik elsőkerekes prototípust én is vezethettem - így igencsak ideje volt már, hogy előálljanak a szériaváltozattal. A zseniálisan egyszerű HYbrid4-rendszer lényege, hogy a belső égésű motor (jelen esetben egy kétliteres dízel) a hagyományos helyén, az autó orrában dolgozik, a villanymotort és a vezérlőelektronikát viszont a hátsó tengelyhez építik be, a nagyfeszültségű nikkel-metálhibrid akkumulátorokat pedig föléjük, a csomagtartó alá.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Öt év garancia jár a hibrid rendszerre és a Sanyo gyártmányú Ni-MH akkumulátorokra

Ennek a megoldásnak a legfőbb előnye, hogy nemcsak erősebbé és takarékosabbá teszi a hibridet a normál dízelhez képest, hanem még az a járulékos előny is jelentkezik, hogy az autó összkerékhajtásúvá válik. Hasonló rendszer dolgozik ugyan a Lexus RX 450h-ban is, de ott már az autó orrában is egy komplett hibridhajtás található villanymotorokkal és bolygóművekkel (tulajdonképpen egy Prius-technika erősebb motorokkal), míg a hátsó elektromotor csak rásegít a hajtásra. A különbség tehát az, hogy a Lexus akkor is hibrid lenne, ha hátul nem lenne elektromotorja, míg a Peugeot-t pont ez teszi hibriddé. Ami közös a két szabadidő-autóban, hogy képesek csak villanymotorral is menni (tehát csúnya szóval "full" hibridek), és, hogy az első és a hátsó tengelyek semmiféle mechanikus kapcsolatban nincsenek egymással, ergo egyikben sincs szükség kardántengelyre és az utastérből sok helyet rabló kardánalagútra sem.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pZVj8S8Suktlcegc

Nézze meg a dízel hibridrendszert működés közben!

A Peugeot HYbrid4 rendszerének további előnye - mivel a hibridesítés csak az autó hátsó tengelyét és a csomagterét érinti -, hogy egyszerűen beépíthető az összes közepes és nagyobb PSA modellbe, a 3008 után nem sokkal például a Citroën DS5 kapja meg, de nem kell már sokat várni a dízel-hibrid Peugeot 508-asra sem. A német Bosch-sal fejlesztett hibrid-rendszer ráadásul benzinmotorral is könnyedén párosítható, csak azért választották elsőként a HDi-t, mert egy átlagos dízel 30 százalékkal fogyaszt kevesebbet egy hasonlóan erős benzinesnél, és a Peugeot hagyományosan dízelorientált márka, eladásai kétharmadát a HDi-motoros autók adják. Három éven belül állítólag a benzines, a duplakuplungos váltós, és a konnektorról tölthető, lítium akkumulátoros változata is bemutatkozik a HYbrid4-rendszernek.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A 3008-as tulajdonképpen a 308-as felpumpált változata, jóval drágábban és szebb belsővel

Persze, ha ennyi előnye van, hátrányának is kell lennie. Alig érezhetően, 15 százalékkal csökkent a csomagtartó, az autó viszont 200 kg-ot hízott. Bár a fogyasztás és szén-dioxid emissziós adatai jók, a dízelsége miatt a nitrogén-oxid kibocsátása többszöröse egy benzines-elektromos hibridének. A legnagyobb negatívum azonban maga az ár, mivel sem a modern dízelmotor, sem a hibrid technika nem olcsó mulatság. Magyar ára ugyan még nincs, de azt tudjuk, hogy Nyugat-Európában, az állami támogatás mértékétől függően 9,5-10,5 millió forintnak megfelelő euróba fog kerülni a dízel-hibrid 3008-as. Ma, Magyarországon a normál 3008-as a létező legjobb felszereltséggel, kétliteres dízellel és automata váltóval 8,24 millió forintba kerül, de gyengébb felszereltséggel, szintén kétliteres dízellel és kézi váltóval 7,3-ból is kijön.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A kétliteres dízel remek a maga nemében, 163 lóerőt és 300 Nm-t tud

Elég nehéz lesz elmagyarázni a vásárlóknak itthon, hogy két-három literes fogyasztáscsökkentésért érdemes milliókkal többet áldozni az autóra, még akkor is, ha ezzel együtt plusz 37 lóerőt, automata váltót (igaz, nem rendes hidrodinamikus automatát, csak egy robotizált kézit) és összkerékhajtást is kapnak. Egyes nyugat-európai országokban jelentős adókedvezmények járnak a 100 g/km alatti szén-dioxid kibocsátású autóknak, ott ez még egy motiváló tényező lehet, mivel a 3008 Hybrid4 az alacsony gördülési ellenállású gumikkal pont befér a lélektani határ alá a maga 99 g/km-es értékével. A nagyobb, 17, 18 colos kerekekkel azonban már 104, illetve 108 g/km-ig is fel lehet tornászni a szén-dioxid emissziót, azonban ez még így is csak az apró Peugeot 107-es szintje, és jóval alatta van a 3008 2.0 HDi 149 g/km-es (automata váltóval 180 g/km) értékének.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Fordulatszámmérő helyett erőtartalék-mérőt tesznek a hibridbe, akárcsak a Rolls-Royce-okban

Nekem a menetpróbán a 180 km-es országúti tesztút végén 5,8 literes átlagfogyasztást írt ki a fedélzeti számítógép, ami még akkor is jó eredmény, ha tudjuk, hogy a gyár négyliteres fogyasztást ígért. Egyes, súlytalan lábú kollégáknak állítólag összejött a négy liter alatti fogyasztás is a menetpróbán, de a legtöbbeknek hat liter fölötti értékre állt be a végén. Városban még ennél is lejjebb lehet menni, a gyár szerint a dízelmotor akár az út kétharmadában is állhat, ami a gyakorlati próba alapján kissé optimistának tűnik.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Apró kozmetikai beavatkozáson esett át a hibrid (jobbra), hogy felismerhető legyen

Kívülről nagyon kevés a különbség a normál 3008-as és a HYbrid 4 között: kicsit több a krómdíszítés, LED-es nappali fény került a fényszórók aljába, a négyzetrácsos hűtőmaszk kapott két vízszintes krómcsíkot, és az ajtókon apró táblácskák jelzik a különleges hajtásláncot. Annyira kevés a változás, hogy a szomszédok a határozott kiállású szabadidő-autót meglátva nem fogják azt gondolni rólunk, hogy hirtelen Green Peace-aktivisták lettünk, pedig ha egy nagyon hasonló emissziójú Toyota Priussal állnánk be a ház elé, egyből javulna a megítélésünk a környéken.

(Cikkünk folytatódik a második oldalon!)