Rendszámigényléssel kezdték az évet pekingiek

Vágólapra másolva!
Pekingben az új rendszámok sorsolásával lassítják a személyautók számának növekedését. Az év első napján több tízezer igénylés érkezet a húszezer rendszámra.
Vágólapra másolva!

Tíz perc alatt több mint hatezer pekingi regisztráltatta magát azon a honlapon, amelyen újév hajnalától lehet gépkocsi rendszámot igényelni. A korán kelők azonban semmilyen előnyt nem szereznek, mert a kínai fővárosban ezután csakis sorsoláson lehet majd rendszámhoz jutni.

Az igények leadására létrehozott oldalra az első nap délután öt óráig már több mint 53 ezer kérelem érkezett, és a január 25-i sorsolás lesz az első, ahol csupán 20 ezer szerencsés kaphat rendszámot.

A sanghaji gyakorlattal ellentétben, ahol árverés útján lehet rendszámot venni, Pekingben sorsolással lassítják a személyautók számának növekedését.

A pekingi kormányzat idén 240 ezer darabra korlátozza a kiadható rendszámok keretét. A rendszámtáblák 88 százalékát kaphatják majd a magánszemélyek, két százalék jut a kereskedelmi járműveknek, és a maradék tíz százalékon osztoznak a vállalatok és a kormányzati szervek.

Tavaly mintegy 700 ezer új autót adtak el Pekingben, így a hivatalos statisztika szerint számuk már meghaladja 4,7 milliót. Az új szabályok értelmében egy pekingi lakos nevén egy autó lehet. A régi kocsit újra cserélőknek viszont már nem kell részt venniük a sorsoláson.