Kétmillió alatt is van élet - a tíz legolcsóbb új autó

splash dízel
Vágólapra másolva!
A tíz legolcsóbb új autó között a Dacia és a Suzuki kettő-kettő, a Renault három modellel képviselteti magát, de egy sem drágább 2,5 millió forintnál. A szórás meglepően nagy: van, amelyhez fejtámla sem jár, más típushoz viszont hat légzsákot vagy klímaberendezést is adnak.
Vágólapra másolva!

Manapság gyakorta hallhatjuk, hogy hárommillió forint alatt egyszerűen képtelenség új autót venni. A Suzuki Alto friss tesztje azonban rávilágított, bizony 2,5 millió forint alatt is létezik használható kisautó, ezért utánanéztünk, melyik tíz modell legolcsóbb a piacon.

Hamar kiderült, hogy ebbe a versenybe a legfapadosabb, legkisebb motorral szerelt Skoda Fabia, Seat Ibiza, Opel Corsa vagy Ford Fiesta sem tud beszállni, hiszen ezek már hárommillió forint körüli árról indulnak, míg a toptízes listánkba csak olyan modellek fértek be, amelyek még 2,5 millió forintnál is olcsóbbak. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy mindegyik modell akciós, és az akciós listaáruk alapján tettük őket sorba, ha a hitellel járó kedvezményeket is néznénk (amely a teljes időszak alatt növeli az árat), akkor felborulna a sorrend.

10. Kia Picanto 1.0 LX Cool - 2 399 000 Ft (és Hyundai i10 1.1 Comfort AC)

Forrás: Kia

A Picanto éppen befért a tízes listába. Hét év garanciával nem rossz vétel

A koreaiak legkisebb autója egy most futó akció miatt kerül 2,4 millióba, normál esetben 375 ezer forinttal többért lehetne csak hozzájutni. A Picanto ezen az áron igen jó vételnek számít, a felszereltsége ugyanis meglepően gazdag, nagyjából a legjobb a tízes listából. A biztonsági extrák közül a blokkolásgátló és a két első légzsák megléte nem meglepetés, de örömteli, hogy van oldalütközés-védelem és Isofix ülésrögzítés is az autóban. A vezetőülés és a kormány magasságában is állítható, a hátsó ülést 60/40 arányban le lehet dönteni. A modern zenehallgatási szokásokhoz is idomul a Picanto: a hifi már mp3-fájlokat is le tud játszani, és van hozzá USB- és iPod-csatlakozó is. A két legerősebb érv azonban a végére maradt: szériafelszerelés benne a manuális légkondicionáló, valamint hét év garancia jár hozzá. Kiváló vétel, az egyliteres, 61 lóerős motorjára sem lehet rosszat mondani. Ideális városi miniautó, elérhető áron.

Érdekes, hogy a nagyon hasonló Hyundai i10-et nem akciózzák, így az 2,8 millióért elérhető - írtuk, de a cikk megjelenésével szinte egyidőben a Hyundai is módosított az i10 árlistáján, így a 66 lóerős motorral szerelt légkondicionálóval felszerelt 1,1 literes i10 is 2 399 000 forintért elérhető. Kicsivel erősebb, mint a Picanto, de erre öt év (km korlátozás nélküli) a garancia, míg a Kia hét évre, illetve 150 ezer kilométerre vállal garanciát.


9. Renault Clio Campus 1.2 Authentique - 2 340 000 Ft

Forrás: Renault
A régi Clio már csak egyféle motorral kapható, eljárt felette az idő

Az ötajtós régi Clio már egy kategóriával nagyobb választás, igaz a modell régebbi. Csak egyféle felszereltséggel kapható, de ebben is benne van az ABS, két légzsák, Isofix ülésrögzítési lehetőség, és a magasságában is állítható vezetőülés és kormány. A két első ablakemelő elektromos, és van központi zár is. Az még elfogadható, hogy a légkondicionáló feláras (150 ezer Ft), de az már furcsa, hogy az USB-csatlakozós, két hangszórós hifi is az (38 ezer Ft). Mellette szólhat viszont az a tény, hogy Renault Crédit Prémium Plus finanszírozás esetén még 300 ezer forint kedvezményt kap az ügyfél, valamint a garancia is négy évre növekszik. Ez sem rossz választás tehát, de inkább a 75 lóerős motor szólhat mellette. A Renault-nál viszont találhatunk ennél jobb vételt is.


8. Suzuki Alto 1.0 GLX AC- 2 299 000 Ft

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az Alto szériában légkondicionálóval nagyon jó vétel

Alig pár hete volt nálunk a legújabb Alto, amelyet Gulyás kolléga alaposan megdicsért a tesztjében. Ez is csak az induló akció keretében kerül ennyibe, bár ha nagyon felviszik az árát, akkor valószínűleg nem lesz esélye a Splash mellett. Az Alto elsősorban a jó formában lévő motorjával vette le tesztelőnket a lábáról, de a felszereltsége is kifejezetten jó. Ez a legolcsóbb olyan autó, amiben benne van a légkondicionáló, de a távirányítós központizár, a két első elektromos ablakemelő és az MP3 lejátszására is alkalmas CD-rádió is az alapfelszereltség része. A biztonsági extrák között ebbe is jár négy légzsák, blokkolásgátló és vészfékasszisztens, Isofix ülésrögzítés, valamint indításgátló is, de talán az is pozitívum, hogy nagyon vidám színek közül lehet kiválasztani a fényezést.


7. Renault Twingo 1.2 Access - 2 240 000 Ft

Vonzóbb lehetőségként ott van a kínálatban a Rip Curl limitált szériás, akciós kivitel, amely a finanszírozási csomaggal 2,4 millióba kerül ugyan, de van benne még oldallégzsák és hátul két különálló, egymástól függetlenül csúsztatható ülés is. Ebben már állítható magasságú a kormány és vezetőülés, elektromos az első ablakok és a tükrök mozgatása, és van benne mp3 lejátszására is képes CD-rádió. A fordulatszámmérő és a ködfényszóró is fontos plusz, de a manuális légkondicionáló megléte igazolja csak igazán ennek a csomagnak a létjogosultságát.


6. Citroën C1 1.0 Spot 3 ajtós - 2 230 000 Ft

Forrás: Citroën
A C1-es Citroën testvéreit (Peugeot 107 és Toyota Aygo) nem akciózzák

A franciák legkisebb gyermeke is csak egy most futó akció miatt kerül kerülhetett be a listára, amúgy majdnem 2,5 millió forint a hivatalos ára. A C1-es nagyjából mindenben megegyezik a Peugeot 107-tel és a Toyota Aygóval, de a másik két testvért nem akciózzak, így nem kerülhettek fel a listára. A C1 mellett szólhatna a Toyotától származó háromhengeres motor, amelynek az orgánumát szokni kell, és korábban a fogyasztásával sem vett le minket a lábunkról. Sajnos a felszereltsége sem éllovas, csupán a blokkolásgátló és a két első légzsák említhető. Az extralistát olyan dolgokkal írták tele, ami már tíz éve is elvárható volt egy autótól (pl.: hátsószélvédő-fűtés, hátsó ködfény, hárompontos övek), miközben nincs benne Isofix ülésrögzítés, rádió, kormányállítás, központi zár. Tehát a toptízes listából nem ez lesz a legjobb vétel. Ha öt ajtóval kérjük, 115 ezer forintos felárat kell fizetnünk, ami érthetetlen sok.


Lapozzon tovább, megtudhatja melyik az öt legolcsóbb ma kapható új autó!