Újabb luxusautó a Hyundaitól

Vágólapra másolva!
Dél-Koreában bemutatták a Genesis és a Sonata közé pozícionált Grandeur legújabb nemzedékét.
Vágólapra másolva!

Forrás: Hyundai

Dél-Korea első számú luxusautójának számít 1986, az első nemzedék bemutatása óta az Azera, melyet a világ többi részén Grandeur néven forgalmaztak. 25 év alatt több mint 1,25 millió darab talált belőle gazdára, ebből közel egymillió hazai piacán. Három és fél év alatt készült el az új modell, fejlesztésére, a gyártás előkészítésére és a tesztelésre összesen 450 milliárd koreai wont költöttek el.

A Grandeur/Azera generációi 1986-tól 2011-ig. Kockától az ívesig

A legújabb nemzedék dinamikus, lendületes vonalait a Grand Glide formanyelv szellemében rajzolták meg, formája jól illeszkedik a cég legújabb dizájnvonulatába, melynek legjellegzetesebb képviselője az új Sonata.

Forrás: Hyundai

Az új Grandeur/Azera hosszúsága 4910 mm, azaz alig hosszabb egy 5-ös BMW-nél, 2845 mm-es tengelytávja viszont 123 mm-re rövidebb a bajor limuzinénál. Ettől függetlenül helyhiányra biztos nem panaszkodnak majd a hátul ülő utasok sem, és fázni sem fognak, mert minden ülés fűtött.

Forrás: Hyundai

Kétféle motorral, egy háromliteres, 270 lóerős V6-ossal, és egy 201 lóerős 2,4 literes négyhengeressel kezdik meg az autó forgalmazását. Előbbi 8,7, utóbbi 7,8 liter benzint fogyaszt átlagosan, mindkettő erejét hatfokozatú automatikus váltó továbbítja az első kerekek felé.

Olyan prémiumautós extrák jelentek meg a legújabb Grandeur felszereltségében, mint a dugóban is használható távolságtartó tempomat, a térdlégzsák, az automatikus parkolóhely felismerésre és kormányzásra is képes rendszer, a mobiltelefonnal távolból is kapcsolódni képes telematikai rendszer, a nappa bőrkárpitozás, az üvegtető vagy a 14 irányban, elektromosan állítható vezetőülés.

Videón a legfrissebb Azera

2012-től kezdve a Hyundai évi 120 ezer darab gyártását tervezi, ennek 80 százalékát Dél-Koreában értékesítenék.