Életfogytiglanra ítéltek egy kínait, mert nem fizetett autópályadíjat

Vágólapra másolva!
Az eset Kína-szerte nagy felháborodást váltott ki, és felhívta a figyelmet a katonai rendszámokkal kapcsolatos visszaélésekre. A bírót azóta felmentették, azt még nem tudni, mi lesz az elítélt sorsa.
Vágólapra másolva!

A 43 éves Si Csian-fenget a Honan tartományi Pingtingsan város középfokú bírósága ítélte el december közepén, mivel két, katonai rendszámmal felszerelt teherautóval 2008 májusa és 2009 januárja között összesen 2361 alkalommal nem fizetett autópályadíjat a Csengcsou-Jaosan autópályán, és ezzel 115,4 millió forintnyi kárt okozott (Kínában a katonai rendszámú gépkocsik több kedvezményben részesülnek, közülük az egyik, hogy nem kell autópályadíjat fizetniük). Büntetését súlyosbította, hogy az általa használt rendszámtáblákról a bíróság azt állította: hamisak.

Csakhogy Csian-feng öccse, miután feladta magát a rendőrségen, kijelentette, hogy ő a teherautók üzemeltetője, és azt állította, hogy a rendszámtáblákat a fegyveres rendőrség helyi egységének tagjaitól vásárolták, vagyis nem saját gyártásúak. Si Csün-feng felmutatott egy szerződést, amely szerint azzal a formai indoklással adták át nekik a rendszámtáblákat, hogy az egység építkezéseinél szállítási munkát végeznek.

A vállalkozók évente közel negyvenmillió forintnyi jüant fizettek a fegyveres rendőrség kasszájába, a szerződés azt is meghatározta, hogy a fuvarozók az autópálya mely szakaszát használhatják. Csün-feng állítása szerint további ötezer jüant fizettek havonta az autópályadíj- beszedők helyi állomásfőnökeinek, akik azonban ezt tagadják.

A honani felsőbb bíróság az új információk ismeretében kötelességmulasztás miatt a bíróság elnökét és az ügy bíróját felmentette, a bíróság helyettes elnökét pedig felfüggesztette a tisztségéből.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az elítélt Si Csian-feng sorsa, és azt sem, hogy a szerződésen szereplő pecsét eredeti-e. Nem egyértelmű, hogy a két férfi visszaélt-e korlátozott jogaival, és valóban dolgozott-e a fegyveres rendőrségnek, vagy pedig a szerződéssel csupán fedezték a rendszámok eladását.

Az állítás tehát, hogy a rendszámokat hamisították, megdőlt, s a kínai törvények szerint a fegyveres rendőrség megkülönböztetett rendszámainak illetéktelen használata legfeljebb hét év szabadságvesztéssel sújtható.

Népszerű a katonai rendszám

A Global Times (GT) című napilap beszámolója szerint az autópályadíjakat úgy állapították meg, hogy például egy 70 tonnás - tehát túlsúlyos - rakománnyal akár 2700 jüant (85 ezer forint) is fizethet a szállító száz kilométeren. Ebben a helyzetben sok fuvarozó próbált és próbál úgy megszabadulni a költségektől, hogy a katonai egységektől fizetségért cserébe rendszámtáblát "bérel vagy vásárol".

A GT felidézi azokat a rendelkezéseket, amelyek kedvezményeket adnak a hadsereg vagy a fegyveres rendőrség tulajdonában lévő járművek vezetőinek. A lap szerint ezekkel a privilégiumokkal - törvénytelenül - helyenként illegális tevékenységeket, csempészeket fedeznek.

2009 nyarán Kuangtung és Csöcsiang tartományokban valamint Pekingben hat bűnbandát füleltek le, amelyek tagjai több mint ötezer hamis katonai rendszámot gyártottak le és értékesítettek az ország több mint húsz tartományában illetve városában. Felmérések szerint a szigorítások ellenére a hamis rendszámtáblákkal 2004-2008 között évente több mint 30 milliárd forintnyi veszteséget okoztak az államnak.