Négyhengeres turbós benzinmotor a BMW-től

Vágólapra másolva!
Az X1-ben mutatkozik be a BMW új négyhengeres, kétliteres benzines turbómotorja, amely 245 lóerős teljesítménnyel debütál.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a hivatalos adatokat új négyhengeres, kétliteres turbómotorjáról a BMW. Az újdonság a háromliteres, normál feltöltésű sorhatos helyére lép, elsőként az X1-ben debütál, de később több modellben, köztük az 1-es sorozatban, az X3-ban, az új 3-asban, de még a Z4-ben és az 5-ös sorozatban is felbukkan.

Marad az eddig a háromlitereshez tartozó X1 xDrive28 név, a kis SUV-ban 245 lóerőt ad le a motor 350 Nm-es nyomaték mellett. Utóbbi már 1250-es fordulatszámtól jelentkezik. Később többféle teljesítménnyel készül majd a motor, így valószínűleg lesz olyan kivitel is, amely felülmúlja a háromliteres sorhatos 258 lóerős teljesítményét.

Hatfokozatú kézi váltót kínálnak alapfelszerelésként az alumínium blokkos, kettős leömlésű turbóval lélegeztetett motorhoz, opcionálisan nyolcfokozatú automata választható. Kézi váltóval 6,1 másodperc alatt gyorsul százas tempóra az X1, ez hét tizedes javulást jelent a kifutó motorhoz képest. A 7,9 literes átlagfogyasztás másfél literes csökkenést jelent, a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás 183 gramm a korábbi 221 helyett. Tavasszal kezdődik az értékesítés.