Előkerült a Kubica mögött rajtoló versenyautó belső kamerás felvétele. Hétfőn felébresztették a mesterséges kómából a lengyel versenyzőt, aki ébredésekor azonnal a navigátora állapotáról kérdezte az orvosokat.

A belső kamerás felvételen jól látható, hogy a szalagkorlát átdöfte a Skoda Fabiát, még az is csoda, hogy Kubica életben maradt. Navigátorának kutya baja sem esett, a baleset után pár perccel már az autón kívül volt látható.

 Giorgio Barabino, a Kubicát ellátó orvoscsoport egyik tagja elmondta, hogy a versenyző az ébresztéskor tudatában volt annak, hogy mi történt: "Tudja, hogy mi történt" - fogalmazott Barabino, majd hozzátette, hogy a pilótának már nincs szüksége gépi lélegeztetésre, ugyanakkor egy-két napig fokozott megfigyelés alatt lesz, erős nyugtatókat kap, és aludni fog.

A kórházban tartott sajtókonferencián az is elhangzott, hogy Kubica a baleset során nagyon sok vért vesztett, amit a műtét előtt, alatt és után pótolni kellett. A versenyző a közeljövőben még több operáción esik át, mert vasárnap csak a legfontosabb beavatkozásokat végezték el.
A 26 esztendős Kubica a Ronde di Andora-Memorial Roberto Melotto elnevezésű viadalon, Genova közelében Skoda Fabiájával a cél felé tartott, lecsúszott az útról, a szalagkorlátnak csapódott, majd nagy sebességgel egy templom falának ütközött. A tűzoltók szabadították ki a kocsiból, a navigátor, Jacub Gerber sértetlen maradt.

A lengyel pilóta hétórás műtéten esett át a genovai Santa Corona kórházban, amelynek során egy héttagú csapat összerakta a jobb alkarját és kézfejét, ellátta lábsérülését, majd mesterséges kómában tartotta.