Vágólapra másolva!
Az autópályák  leállósávjainak helytelen és sokszor felelőtlen használatának veszélyeire hívja fel a figyelmet az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. legújabb kampánya, amely kezdeményezi az autópályák záróvonallal leválasztott sávjának névváltoztatását is - közölte a vállalat hétfőn.
Vágólapra másolva!

A társaság óriásplakátokon, rádió- és televízióhirdetésekben, szakmai és civil fórumokon hívja majd fel a közlekedők figyelmét a leállósáv helytelen használatára, ennek veszélyeire, valamint a helyes magatartásformákra. Az ÁAK Zrt. javasolja, amennyiben műszaki okból elkerülhetetlen a leállósávon történő megállás, a következő szabályokat mindenképpen be kell tartani: az autóval teljesen le kell húzódni jobbra, az út szélére; be kell kapcsolni a vészvillogót; fel kell venni láthatósági mellényt; ki kell tenni az elakadásjelző háromszöget az autó mögött mintegy 150 méterre; az utasokkal együtt a szalagkorlát mögé kell állni; a segítség megérkezéséig végig a szalagkorlát mögött kell tartózkodni.

Véleményük szerint a leállósáv helytelen használatában szerepet játszhat a megtévesztő elnevezés is. Ha ugyanis azt üzemi sávra vagy vészsávra neveznék át, a kifejezés megmutatná, hogy a leállósávon csak műszaki hibás vagy figyelmeztető fényjelzését használó, forgalomellenőrzést, útfenntartást, útüzemeltetést, illetve a megkülönböztető jelzését használó mentést végző jármű haladhat és állhat meg.

A cég felhívta a figyelmet: az elmúlt két évben 50 jelentős baleset történt a kezelésükben lévő gyorsforgalmi útszakaszok leállósávjain, ahol tavaly öten vesztették az életüket. 2010-ben a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset az M7-es autópályán történt, a legveszélyesebb időszaknak pedig az augusztus és október hónapok számítottak - tették hozzá.

A fenti videó egy másik akció keretében készült, de a célja ugyanaz: a leállósávok balesetveszélyes mivoltára hívja fel a figyelmet