Népszabadság: Útdíj válthatja az autópálya-matricát

Vágólapra másolva!
Kilométerenként hatforintos útdíj bevezetését tervezi a kormány az autókra és a motorokra 2013-2014-től az e-matrica fokozatos megszüntetése után - írja hétfői számában a Népszabadság. Az újság szerint a kamionok akár 34 forintot is fizethetnek egy kilométer után.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint az e-matricát fokozatosan felváltja a kilométerenkénti útdíj. A Népszabadság hétfői száma szerint már csak az átállás időpontjáról kell határozni, és arról, ki legyen a gazdája a több tízmilliárd forintos beruházásnak.

A napilap a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) szakmai anyagaira hivatkozva számol be a kormány tervéről. A kilométerenként hatforintos útdíjat az autópályákon közlekedő személygépkocsiknak és motorkerékpároknak kellene megfizetniük. A kamionok fizetési kötelezettsége ennél nagyobb lenne, a legnagyobb kamionoknak például 34 forintba kerülne egy kilométer megtétele. A folyamat 2013-2014-ben indulna, az e-matrica végleges kivezetése 2017-2018-ra válhat esedékessé.

A 2009-es árakon számolt kilométerenkénti hat forint csak néhány fillérrel több, mint amit a szakértők szerint az e-matricás rendszerben átlagosan fizetnek egy kilométerért az autósok. Azonban a hatforintos alapdíj a rendszer üzembeállításának időpontjától függően akár nyolc vagy tíz forint is lehet - írja a Népszabadság.