Vegyen rendőrautót ötvenezerért!

Lelakott rendőrautók
Vágólapra másolva!
Leharcolt, többségében használhatatlannak tűnő autóit és motorjait kínálja eladásra a szabolcsi rendőrség. Van köztük Opel Astra 77 ezerért, Volkswagen Golf 46 ezerért, Lada Niva 68 ezerért.
Vágólapra másolva!

Forrás: Rendőrség
Még az üditős flakonokat sem szedték ki a baleset után ebből az Opelből
Nézzen még több eladásra kínált járművet a képre kattintva!

739 ezer forintos árával messze kilóg a mezőnyből az a csupán négyéves Opel Movano, amely valójában csak két évet futott, mert 2009-ben kivonták a forgalomból. Az orra hiányos, a jobb első futóműve kiszakadt és a légzsákok kinyíltak egy balesetnél. Van viszont rajta körbe "Rendőrség"-felirat, és elöl egy hatalmas címer.

"Azt el kell távolítania a vásárlónak. Szabálysértést követ el, aki visszaél a rendőrség jelvényével" - fogalmazott az [origo]-nak Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányság szóvivője. A Movano mellett összesen 25 autót és két motorkerékpárt kínálnak eladásra az ORFK honlapján.

Magánszemélyek és cégek egyaránt válogathatnak a fotók alapján többnyire lepukkantnak tűnő, pár kivételtől eltekintve öreg és sérült járművek közül. A forgalomból kivont (de egy felújítás után akár ismét forgalomba helyezhető) autók esetén minimálárat határoztak meg, amire zárt borítékban (öt példányban, postán, vagy személyesen átadva) lehet ajánlatot tenni, miután a pályázó átutalta a rendőrségnek a járművenként általában 10-20 ezer forintos biztosítékot.

Számos esetben az eladásra kínált autó sem sokkal drágább ennél, Opel Astrákat például 77 és 91 ezer forintért kínálnak. A kocsikról alapos leírást és több képet közöl a rendőrség, de természetesen élőben is meg lehet nézni őket.

Forrás: Rendőrség
251062 - ennyin áll az Astra kiométerszámlálója

A legolcsóbb, 1998-as Astra adatlapján mások mellett a következőkre bukkanhatunk. Motorháztető: "kavicsnyomos". A négy sárvédőből három "erősen korrodált", a maradék egy pedig "karcos". A lámpák és irányjelzők sérültek, a zárak "cserejogosak", az "ajtókárpitok kiszakadva", az ékszíj hiányzik, a "váltó rossz".

Ennél is olcsóbban juthatnak a konkurens márka rajongói egy 1992-es évjáratú Volkswagen Golfhoz. A 46 ezer forintért kínált, és 2005-ben forgalomból kivont autó a flotta egyik legolcsóbb darabja. Itt már olyan problémákkal kell szembe nézni, mint hogy az indítómotor nem tudja átfordítani a főtengelyt. De mindegy is, hiszen a motort amúgy is megbontották.

Forrás: Rendőrség
Kiszolgált Golf ötvenezernél olcsóbban

Már-már megmosolyogtató, hogy - miközben a leírás szerint alig van ép alkatrésze a kocsinak - az elektromos berendezések állapotának leírásánál a megjegyzés rovatba odaírták: "az ablaktörlők cseréje szükséges". Ez a jármű nyilván csak alkatrészként lehet érdekes a leendő vevőjének.

De vannak itt Lada Nivák 68 és 283 ezer forint között, Ford "Eskortok" 26 és 37 ezerért, és Fiat Ducato is 291 ezerért. Skoda Octaviákra közel négyszázezres minimáláron lehet pályázni, egykori rendőrségi Suzuki Vitarára félmillióért (a második legdrágább darab) és két 600-as Yamaha XJ túramotorra is 180 és 220 ezer forintért.

Forrás: Rendőrség
Jól látszik, hogy a motortér sokáig nyitva lehetett, tele van ugyanis száraz levelekkel

A rendőrség még festékréteg-vizsgálatnak is alávetette a járműveket. Egy Opel Campo esetében - amellett, hogy szinte minden karosszériaeleme más adatot mutat - találunk 1700 mikrométeres vastagságot is. Ez arra utal, hogy akár jó párszor is javíthatták az autónak azt a részét.

Forrás: Rendőrség
Kívülről talán ez az Opel a leginkább tipp-topp, miközben ezen van a legvastagabb festékréteg

Feltűnő, hogy jellemzően kettő-hat éve már kivonták a forgalomból a meghirdetett járműveket. Adódik a kérdés, hogy nem lehetett volna-e már évekkel korábban, vagyis fiatalabban, vélhetően drágábban értékesíteni ezeket? "Próbáltuk mi eladni némelyiket, de nem tudtuk" - válaszolta Fülöp Gergely.

Talán lehet, hogy nem csak a szabolcsi autóvásárlók által alig látogatott police.hu-n kellene hirdetni, reagáltunk a százados mondatára. Szerinte sokan nézik az oldalt. Habár korábban volt már rá példa, hogy "fizetős hirdetést" is használtak, ezúttal nem tudta megmondani a megyei szóvivő, hogy az ORFK honlapján kívül reklámozzák-e máshol is az eladásra kínált járműveiket.

(A cikk megjelenése után Fülöp Gergely kérte, hogy egészítsük ki a cikket a következővel: "a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK honlapján a gépkocsik árveréséről szóló közlemény megjelenésének másnapján a Google Analytics 18311 oldalmegtekintést regisztrált".)