Kgfb: kevesebb kár, drágább javítás

Vágólapra másolva!
Hiába csökken az autóhasználat és ezzel együtt a balesetek száma, a biztosítók egyre többet fizetnek a javítási költségekre a kötelező felelősségbiztosítás címén.
Vágólapra másolva!

A magas üzemanyagár csökkenti az autóhasználatot, amellyel egyenesen arányos a bekövetkező károk száma, ugyanakkor a javítási költségek folyamatosan emelkednek - a kettő eredője befolyásolja a következő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat, közölte a biztositas.hu internetes alkusz a távirati irodával.

A közlemény idézi a Magyar Ásványolaj Szövetség adatát: idén januárban 21 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy évvel korábban. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a károk száma egyenes arányban csökken az autóhasználattal. A biztosítók kevesebb kifizetésével szemben áll a javítási költségek folyamatos emelkedése. Például a szériafelszerelésnek számító légzsákok, és azok szenzorainak a cseréje is növeli a biztosítók kiadásait. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint a biztosítók összesített kgfb díjbevétele 2009-ben 125,2 milliárd forint volt, 65,2 milliárdos kárkifizetés mellett. Tavaly viszont 114,7 milliárdos díjbevételhez 58,5 milliárd forint volt a kárráfordítása. A biztosított autók száma egy év alatt 4 millió 21 ezerről 3 millió 950 ezerre csökkent.