Még nem tudni, hogyan érinti az esztergomi Suzukit a japán katasztrófa

Vágólapra másolva!
Egyelőre a károk felbecslése folyik a Suzuki japán beszállítóinál.
Vágólapra másolva!

Az Esztergomban készülő Suzuki típusok alkatrészeinek körülbelül hetven százaléka európai, a fennmaradó harminc százalék származik a tengerentúlról. A japán alkatrészek aránya húsz-huszonöt százalékra tehető - tájékoztatta az [origo]-t Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs vezetője.

Jelenleg is zajlik a kárfelmérés a Suzuki beszállítóinál, az anyacég március 21-e utánra igért további tájékoztatást az anyacég működését illetően. A Magyar Suzuki termelésében egyelőre nincs változás. "Amint pontosabbat tudunk az alkatrész-ellátottságról, módosíthatjuk a gyártást, ez azonban a következő másfél hónapban derül ki" - mondta Ruska Viktória.

A Suzuki esztergomi gyárában Swift, Splash és SX4 típusok készülnek.

A japán katasztrófa

Japán északi részét múlt pénteken rázta meg pusztító erejű földrengés. A Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után a Csendes-óceán teljes térségében cunamiriadót rendeltek el. A hatalmas földrengés és a japán szigeteket, illetve a Csendes-óceán több országát sújtó árhullám több ezer ember halálát okozta, és hatalmas anyagi károkat okozott.

A földrengés által megrongált épületek közt atomerőművek is találhatók, amelyek közül a Fukusima-1 létesítményének hűtőrendszere sérült meg vészesen, több reaktor fűtőelemei túlhevültek. Helyi idő szerint szerda hajnalig négy robbanás történt az erőműben, amely miatt radioaktív szennyeződés került a szabadba. A japán katasztrófa híreit folyamatosan frissülő cikkünkben követheti.