Amikor a Safety Car okoz rajtbalesetet

Vágólapra másolva!
A Le Mans-sorozat idénynyitóján a versenyigazgató hibájából óriási baleset lett. A káoszt az okozta, hogy a versenyzők úgy kaptak zöld lámpás rajtot, hogy a Safety Car bent maradt a pályán előttük.  http://videa.hu/flvplayer.swf?v=V8FqdaN3unoJPK6U
Vágólapra másolva!

Első látásra sima rajtbalesetnek látszik, de másodikra már kiderül, az utóbbi évek legnagyobb versenyigazgatói bakiját mutatták be a Le Castellet-i hatórás verseny rajtjánál.

A mezőny szépen felsorakozott a repülőrajthoz, ráfordultak a célegyenesre, de a Safety Car nem ment ki a versenyzők elől a bokszutcába, hanem működő villogóval tovább hajtott. Ez a jelenség nem ritka, ilyenkor a mezőnynek újabb felvezető kört kéne megtennie, majd ismét megpróbálkozhatnak egy szabályos rajttal. (Ha leoltotta volna a lámpát, akkor ki kellett volna mennie a bokszutcába.)

Itt azonban mégsem ez történt, a versenyigazgató zöld jelzést adott a mezőnynek, akik első pillanatban elrajtoltak, majd mindenkiben tudatosult, hogy előttük maradt a Safety Car. A mezőny eleje fékezett, de a hátul egymással küzdő autók ezt nem láthatták, egy hatalmas rajtbaleset bontakozott ki a versenyirányítás hibájából.

Ebben a sorozatban a legolcsóbb autó is több mint félmillió euróba kerül, tehát az összetört autókat elnézve kimondhatjuk: többszázezer euró kár született.