Már létezik kókuszrostból előállított ülés és lenből készült ajtóborítás, hamarosan azonban újabb perspektívák nyílnak a természetes anyagok felhasználására az autógyártásban.

Brazil kutatók különösen ellenálló rostok előállítását tervezik az autóipar számára, mégpedig banán- és ananásznövényekből, emellett a szizál- és a kókuszrost alkalmazása is szóba került. A cellulózrostokat egy kuktaszerű edényben vegyszerek segítségével töredékekre bontják. A folyamat eredményeképp nanométer nagyságú rostok keletkeznek, amelyeket hagyományos műanyaghoz kevernek. Az így előállított munkadarabok könnyűek, ugyanakkor különösen szilárdak és ellenállóak, minőségben megközelítik a kevlár anyagot, amely a golyóálló mellények alkotórésze.

Alcides Leao, a Sao Pauló-i Állami Egyetem kutatója és kollégái műszerfalak, lökhárítók és más karosszériaelemek előállítását tervezik az új anyagból. A csekély súly által csökkenhet az üzemanyag-felhasználás, míg a nanorostok különösen ellenállóak a hővel és a benzinnel szemben is - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.