Jövő héttől újra termelhet a Saab

Vágólapra másolva!
Egy kínai kereskedőcéggel között megállapodás lett a megoldás a likviditási gondokra.
Vágólapra másolva!

Victor Müller a Saab trollhättani üzemében összehívott gyűlésen jelentette be a termelés újraindítását. Eric Geers, a Saab szóvivője a vezérigazgatót idézve közölte, hogy a termelés "akár már a jövő hét végén is megkezdődhet", bár erre nem adható garancia. "Nem tudunk egyelőre pontos dátumot mondani, még meg kell állapodni a beszállítókkal is" - tette hozzá.

A Spyker Cars, a Saab tulajdonosa hétfőn jelentette be a finanszírozási megállapodás megkötését a kínai Pangda Automobile Trade Co. Ltd. vállalattal, ami középtávon fedezni tudja a Saab forgóeszközigényeit. A megállapodás értelmében a kínai vállalat 30 millió eurót fizet ki azonnal a Saabnak a Kínába szállítandó autókért.

A Saab előző próbálkozása egy kínai befektetővel a kínai kormány engedélyének hiányában bukott meg. A kínai vállalatoknak állami engedélyt kell szerezniük külföldi beruházásokhoz. Mivel azonban a Pangda autókereskedő vállalat, és nem gyárt autót, nincs szüksége állami engedélyre autók vásárlásához.

A Pangda és a Saab között létrejött megállapodás értelmében a Pangda két tételben vásárol autókat a Saabtól, egy 30 millió eurós és egy 15 milliós tételben. A Pangda 24 százalékos tulajdonrészt is szerez majd a Saab tulajdonosában, a Spykerben 65 millió euróért, azaz 4,19 eurós részvényárfolyamon. A Pangda a Toyota, a Honda és a Subaru márkakereskedője Kínában.