Szombattól délután háromkor kezdődik a kamionstop

Vágólapra másolva!
A júliusi és augusztusi szombatokon a kamionstop este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A tehergépkocsik változatlanul vasárnap este tízig nem közlekedhetnek a magyarországi utakon, a korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

A hétvégétől már szombaton délután elkezdődik a teherautók (vontatók, lassú járművek, pótkocsis szerelvények) forgalomkorlátozása. A 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik a szombatig érvényes 22 óra helyett immár 15 órától nem közlekedhetnek vasárnap 22 óráig. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a korlátozást közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontokkal indokolja.

Az NFM hozzáteszi: a kamionstop időtartamának nyári kiterjesztését az átmenetileg visszaeső szállítási igények teszik lehetővé. Szerintük a személyautók hétvégi és ünnepnapi közlekedését, a korlátozásnak köszönhetően az idegenforgalmi szezonban kevésbé akadályozzák és veszélyeztetik a lassabb, nehézkesebb tehergépjárművek.

Az új időkorlát bevezetésével párhuzamosan a hatóságok fokozott ellenőrzésbe kezdenek az utakon. A nyári korlátozás augusztus 31-én ér véget, akkortól ismét szombat estétől vasárnap estig kell majd parkolókban időzniük a teherautóknak.

Vészhelyzetben ugyanakkor a nemzeti fejlesztési miniszter átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot. Ilyen eset lehet például az országos tiszti főorvos által meghirdetett hőségriasztás.