A vezetők többsége kilométerszám alapján szervizeli autóját

Vágólapra másolva!
A magyar autóvezetők kétharmada általában a megtett kilométerek alapján viszi szervizbe gépjárművét, és leginkább szakemberre bízza a javítást.
Vágólapra másolva!

A Shell Hungary megbízásából készítette kutatás alapján elmondható, hogy a gépkocsi tulajdonosok általában szeretik szakemberre bízni a javításokat: a 45-70 év közöttiek 77 százaléka él ezzel a lehetőséggel, míg 24 éves kor alatt már csak 63 százaléka választja szakszervizt.

A fiatal, 10 évesnél nem idősebb autók tulajdonosainak 89 százaléka, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknek pedig 90 százaléka fordul szakemberhez, illetve azok 77 százaléka, akik nem élvezik annyira az autó karbantartását.

Sokan akár havonta is ellenőriztetik autójuk állapotát, főleg a 24 éven aluliak (25 százalék), illetve azok, akiknek az autója 10 évnél idősebb (24 százalék). Továbbá azok, akik több mint 30.000 kilométert vezetnek egy évben (23 százalék), illetve az autójukhoz érzelmileg erősen kötődő vezetők (20 százalék).

A 45 év felettiek körében magasabb, 48 százalék azok aránya, akik kizárólag minőségi üzemanyagokat és kenőanyagokat használnak. Az öt évnél fiatalabb autók tulajdonosainál is elég magas ez a szám (52 %), míg az érzelmileg autójukhoz kötődők 48 százaléka tankol jobb üzemanyagot.

Érdekes módon azok a legkevésbé nyitottak az üzemanyag-megtakarítással járó vezetési szokások megváltoztatására, akik a legtöbbet autóznak. A hölgyek, valamint az évente kevesebb mint 10.000 kilométert vezetők, akik 69-69 százalékban hajlandók erre.

A felmérést a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végezte 500 magyar, 18 és 70 év közötti budapesti és vidéki lakos megkérdezésével. Az interjúalanyok 70 százaléka férfi volt.