Ha nem férünk az autónkba nyaraláskor - tippek a csomagok eltüntetéséhez

Vágólapra másolva!
Bizonyára már mindenki szembesült azzal a problémával, hogy a nyaralásra összekészített mérhetetlen mennyiségű holmi nem fér be az autóba, így marad a szelektálás, vagy a csomagok közötti kucorgás. Logikus csomagolással, néhány egyszerű trükkel, tetőcsomagtartóval vagy bérelhető tetőboksszal többszörösére növelhetjük autónk tárolókapacitása.
Vágólapra másolva!

Forrás: Renault
Forrás: Renault

Nem kell feltétlenül egyterű autó a nyaraláshoz

A nyaralás egyik legnehezebb pillanata az indulás előestéje. Ilyenkor szedjük össze azokat a ruhákat, cipőket, játékokat, sportszereket, amelyeket feltétlenül el szeretnénk magunkkal vinni. A bőröndök, hűtőtáskák, zacskók és különböző kacatok egyre nagyobb halma mellett azonban sokszor bele sem gondolunk, hogy a jelenleginél kétszer nagyobb autóba is csak nehezen tudnánk begyömöszölni a nyaralás kellékeit. Ha el akarjuk kerülni azokat a kellemetlen pillanatokat, amelyek a telepakolt autó és a még mellette heverő csomagok felett zajlanak, "mit hagyjunk itthon" munkacím alatt, akkor érdemes egy kicsit előre tervezni és megfogadni az alábbi tanácsokat.

Praktikus megoldások a csomagok eltüntetésére

Az első és legfontosabb tipp, hogy próbáljunk logikusan csomagolni. Megfelelő logisztikával jóval több dolog elfér ugyanakkora helyen. Használjuk ki az autónkban lévő tárolórekeszeket, de ha nincs elég, akkor be is lehet szerezni ilyeneket. Hasznos kiegészítő a néhány modellhez már rendelhető, kalaptartó alá szerelhető háló vagy tároló, amellyel épp egy általában kihasználatlan térbe tudunk még plusz apróságokat elrejteni. Több modellben a csomagtartó padlója alatt, a pótkerék mellett is van hely, egyes tárgyakat ide is be lehet tenni.

A csomagtartóban érdemes rendszerezve pakolni, ezt akár szétnyitható műanyag ládákkal is meg lehet oldani. Ha ezekbe a ládákba megfelelően pakolunk, akkor akár több ládát is egymásra lehet rakni, még akár a kalaptartó kivételével is. Ilyenkor azonban nagyon fontos a csomagok megfelelő rögzítése.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A modern autók tele vannak ötletes tárolrekeszekkel

Egy rögzítetlen csomag akár nagy bajt is okozhat

Léteznek csomagleszorító hálók, amelyek márkától és típustól függően 5000 és 20 000 forint közötti összegért lehet megvásárolni. Nem minden csomagtartóban vannak azonban gyári rögzítési pontok, ezért az ilyen modelleknél apró cselekhez kell folyamodni. Csak biztos alapokkal rendelkező fém fülekhez érdemes rögzíteni a csomagokat, mivel a műanyagok kiszakadhatnak.

Az egyszerű gumipók olcsóbb megoldás: már 500-1000 forint körüli áron elérhető. Ezekkel könnyű a csomagokat rögzíteni, de akár egy vékonyabb spanifer vagy egy erősebb kötél is jó szolgálatot tehet. Ha a csomagteret telepakoltuk, akkor érdemes a végén az egészet letakarni, majd a tetejére egy spanifert kifeszíteni keresztbe, ezzel is növelve a biztonságot. Sok kombihoz létezik csomagtér-elválasztó rács is, amelyet már akkor is érdemes feltenni, ha csomagtartót nem rakjuk tele, de azért vannak benne nagyobb tárgyak. Ez a rács elvileg megóvja az utasokat a sérüléstől karambol esetén.

A német autóklub töréstesztjén világosan látszik, mi a különbség, ha bedobáljuk a tárgyakat, vagy ha rögzítjük is őket

Az újabb autókban, főleg kombikban és egyterűekben már sokszor találunk csomagrendezőket is, amelyek a hozzájuk tartozó sínek segítségével bárhová tehetők. A gyakran használt dolgokat tegyük a kesztyűtartóba, ajtózsebekbe, de lehet pakolni az ülések alá is.

A háziállat is veszélyben van

Sokan a nyaralásra is magukkal viszik a háziállatukat, de arra nem gondolnak, hogy a kedvencünk rögzítését is meg kell oldani, ugyanis baleset esetén egy állat nem csak önmagára, hanem a gazdájára is veszélyes lehet. Az utastérben magatehetetlenül repkedő kutya és macska meglepően nagy pusztítást tud véghezvinni, ezért inkább alakítsunk ki az állatoknak az utastérben zárt rekeszt, de lehet kapni biztonsági övet is kutyáknak is.

Forrás: Thule
Forrás: Thule

Egy tetőboksz sok csomagot elnyel, télen a sílécek praktikus szállítóeszköze

Egy tetőboksz megduplázhatja a csomagtartó kapacitását

A fenti praktikák csak arra alkalmasak, hogy jobban kihasználjuk az autónkban lévő lehetőségeket, de nagy csodára ne számítsunk. Egy nyaralásra, síelésre általában rengeteg csomagot visz magával egy család, ilyenkor jöhet jól a tetőcsomagtartó és a tetőboksz. Előbbire síléc, kerékpártartó vagy akár csomagok is felszerelhetőek, de ezek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ha igazán zárt megoldást keresünk, akkor csak a tetőboksz jöhet szóba.

Egy nagyobb tetőboksszal akár meg is duplázhatjuk az autó csomagtartójának kapacitását, és mivel zárt, a csomagoknak sem lesz baja. Nagyjából kimeríthetetlen a kínálat, vannak merevebb és összehajtható tetőbokszok is. Utóbbit sokkal könnyebb tárolni, de nem is annyira strapabíróak. A kemény műanyag variációból is rengeteg modell létezik, a legkisebb autókra 300 liter körülieket érdemes felszerelni, de egy középkategóriás autóra már 500-600 literes is felszerelhető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sok autóban a csomagtér alatt is van használható rekesz

Az utóbbi időkben már nagyon áramvonalas, jól használható és könnyű tetőbokszokat gyártanak. Ez azért fontos, mert egy átlagautó maximális tetőterhelése 75 kilogramm. Ha azt nézzük, hogy a tetőbokszok tömege 10 és 25 kg között alakul, akkor könnyen kiszámolható, hogy az ilyen tárolókba 50-65 kilogrammnyi csomagot lehet tenni. A gyártók egyébként ennek megfelelően 50-75 kg-os terhelhetőségű bokszokat készítenek, utóbbiak a nagyobb tetőterhelésű autóknál használhatóak.

A kisebb tetőbokszok 320 literesek, vagyis egy kompakt autó csomagtartójának méretével rendelkeznek. Ebből egy kevésbé márkás kivitel 35 ezer forint, de egy jegyzett márkától már akár duplájába kerülhet. Az eggyel nagyobb méretkategóriának számító 450-480 literes bokszok már 45 ezer forinttól indulnak, de a márkás, igényesebb termékért már százezer forintot is elkérhetnek. Ha áramvonalas, szép, jól pakolható, két oldalra teleszkóposan nyitható szuper minőségű bokszot választunk, akkor ennek az ára már a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Ezekbe a bokszokba még lehet táskákat is vásárolni 8-10 ezer forintért, de létezik összehajtható tetőboksz is körülbelül 80 ezer forintért.

Forrás: zedbike.hu
Forrás: zedbike.hu

A kerékpárok elvileg nem takarhatnák ki a rendszámot

Nem mindegy hová rakjuk a kerékpárt

A tetőcsomagtartó mellett egy kirándulás, nyaralás során szükség lehet kerékpártartóra is. Háromféle létezik: tetőre, hátsó ajtóra, valamint vonóhorogra szerelhető. A legegyszerűbb a tetőre szerelés, ilyenkor csak a megfelelő rögzítésre kell odafigyelni. Egy ilyen tartó ára körülbelül 30 ezer forint, de nem mindig használható: ha van tetőboksz is, akkor már nincs hová tenni. Ilyenkor jön a másik két lehetőség, amivel már problémák is adódhatnak.

A hátsó ajtón csak úgy szabad kerékpárt szállítani, hogy a rendszámot és a lámpákat nem takarjuk el. Több kerékpár esetén ez nagyjából megoldhatatlan, tehát elvileg a rendőr meg is büntethet érte. Az ORFK tájékoztatása szerint ilyen esetben az autós a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértését követi el, a szabálysértés harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Vonóhorgos autóknál létezik olyan horogra szerelhető tartó, amely külön hátraviszi a világítást, valamint van rendszámtáblatartója is, ezek ára 70 ezer forint körül mozog, míg egy hagyományos, a hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó ára 30-40 ezer forinttól indul.

Forrás: Thule
Forrás: Thule

Ez a kerékpárok legjobb szállítási módja

Ésszerűbb bérelni

Amint az már az előbbiekből kiderült, egy minőségi tetőboksz ára anyagtól, mérettől és kialakítástól függően 50 és 250 ezer forint között mozog, tehát nem olcsó. Egy átlagos család évente csak egyszer-kétszer használja, a holtidőkben még a tárolásáról is gondoskodni kell. Éppen ezért logikusabb megoldás a bérlés, amelyre egyre több lehetőségünk van. Már nemcsak tetőbokszokat, hanem tetőcsomagtartókat, kerékpártartókat is lehet bérelni az új árhoz képest meglepően olcsón.

Érdemes az utazás megkezdése előtt több héttel lefoglalni a tetőbokszot, mert néhány cégnél az előfoglalás kedvezménnyel is jár. A bérleti díj mérettől és értéktől függően napi 1000-2000 forint körül alakul, a kaució pedig a boksz értékétől függően 15-50 ezer forint, de utóbbihoz már nagyon drága tetőbokszot kell bérelni. Kerékpártartót is körülbelül napi ezer forintért lehet bérelni.

Cikkajánló

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Forrás: Mazda
Forrás: Mazda

Milyen jó autókat
lehet venni félmillióért?

Családi autót hárommillióért

Nem luxus a menetszél!
Kabriók egy új Swift áráért



Utánfutóval már nehezebb bánni

Extrémebb esetekre utánfutót is bérelhetünk, amellyel már tényleg többszörösére növelhető autónk szállítókapacitása, feltéve, ha van vonóhorgunk. Ezt mégsem javasolnánk, hiszen rengeteg kompromisszumot követel. Autópályán hivatalosan csak 80 km/órával vontathatunk, vagyis sokkal nehezebb egy ilyen szerelvénnyel haladni. Nagyon oda kell figyelni a pakoláskor, hogy az utánfutónak jó legyen a tömegeloszlása, ezáltal jól terhelje a személyautót. Ha rosszul rakjuk meg, és beszitál a futó, akkor az balesethez is vezethet. Végezetül pedig egy B kategóriás jogosítvánnyal eléggé meg van kötve a kezünk, hogy mekkora futót használhatunk. Elvileg 750 kg-ot meg nem haladó könnyű pótkocsit, illetve 750 kg-ot meghaladó nehéz pótkocsi esetén olyan szerelvényt vezethetünk, amelynek együttes megengedett össztömege nem haladhatja meg a 3500 kilogrammot. A kisebb, nyaraláshoz jól használható utánfutók bérleti díja napi 4000-5000 ezer forint, de itt is számolni kell 10-20 ezer forint kaucióval.