Megválik szupersportautóitól Brunei szultánja

2011.08.08. 12:52

Több ezer luxus- és sportautó közül 21-től válik meg az uralkodó. Az évek alatt összegyűjtött kocsik nagy részét sosem vezették, újkoruk óta karbantartás nélkül tárolták őket.

Hassanal Bolkiah, Brunei uralkodója képtelen annyi értéktárgyat vásárolni, amennyi előbb-utóbb kiapasztaná a kincstárát. Több ezer különleges autót halmozott már fel, de a birtoklás örömén kívül egy percig sem élvezte a többségüket, egyszerűen csak eltette óriási garázsába.

Most 21 ritkaságtól válik meg, melyeket minden autórajongó és múzeum a gyűjteményében szeretne tudni, de a jövőbeli tulajdonosoknak valószínűleg nagyobb összeget kell majd az autókra fordítani, ha szeretnék mozgás közben is látni őket. Többségük ugyanis gyakorlatilag egy helyben állt, amióta leszállították a szultánnak.

Órájukban alig néhány km van, ezért valószínűleg senki sem szervizelte őket, ami minden mechanikai részegység lassú halálához vezet. A tengerparti országban a magas páratartalom és a sós levegő is kikezdi az érzékeny alkatrészeket, ezért felelőtlenség gondozás nélkül tárolni ilyen ritkaságokat.

Forrás: [origo]
Még több fotó a szultán eladó autóiról a galériában. Kattintson a képre!

Különböző Ferrarik mellett olyan kuriózumok is eladósorba kerültek, mint a Lamborghini Diablót megálmodó Marcello Gandini eredeti tervei alapján készült Cizeta Moroder V16T prototípusa vagy a BMW és az ItalDesign közös szupersportautó-tanulmánya a Nacza V12.

Nehéz teher a szuperautó birtoklás, a Mr. Bean-t alakító Rowan Atkinson is igazi autórajongó, több ritkaság, köztük egy McLaren F1 tulajdonosa is. A színész például nem rejtegeti, hanem rendszeresen használja is autóit, így az is előfordul, hogy egyszer-egyszer összetöri kedvencét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK