A Mazda leállítja a Wankel-motor fejlesztését

Vágólapra másolva!
A japánok nem költenek több pénzt a rotációs motorra. Szívügyüknek tekintik a forgótárcsás motort, de egyelőre nem foglakoznak vele, inkább a takarékos és környezetbarát Skyactive-motorra koncentrálnak.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtt a Mazdánál még úgy látták, érdemes továbbfejleszteni Felix Wankel találmányát. A tervekben többek között lézeres gyújtás szerepelt, mellyel optimalizálták volna a működését. Most azonban úgy tűnik, egy ideig nem készül új forgótárcsás motor Hiroshimában.

Cégen belül sokat foglalkoztak a motor jövőjével, és úgy döntöttek, egyelőre nem költenek több pénzt a fejlesztésre, ugyanis elsősorban a magas benzin- és olajfogyasztás problémáját kellett volna megoldani, nem beszélve a magas károsanyag-kibocsátásról, ezért inkább az előremutató Skyactive-hajtáslánc fejlesztésére fordítják a pénzt.

Mégsem szakadnak el könnyen a rotációs technológiától. A tervek szerint a Wankel-motor visszatérhet, ha a Skyactive-technológia visszahozza a befektetet pénzt. Akkor talán ismét megpróbálnak korszerű blokkot faragni a Renesisnek nevezett motorból.