Újabb autókat gyújtottak fel Berlinben

Vágólapra másolva!
Tovább tart az autógyújtogatási hullám Berlinben. Ismeretlen tettesek péntekre virradó éjjel 11 személygépkocsit gyújtottak fel a német főváros különböző kerületeiben.
Vágólapra másolva!

A gyújtogatók ezúttal szinte válogatás nélkül garázdálkodtak, mivel luxusautók mellett egy roncstelepen lévő gépkocsikat sem kíméltek.

Mindez óriási fejtörést okoz a hatóságoknak. A rendőrség egyelőre egy tapodtat sem jutott előre a gyújtogatások hátterének felderítésében, ugyanakkor mind élesebb a vita arról, vajon politikai indíttatású bűncselekményekről avagy "londoni mintájú" randalírozásról van-e szó.

Egyes feltevések szerint az elmúlt napokban elsősorban az előkelőbbnek tartott körzeteket sújtó gyújtogatási hullám mögött a "kapitalista rendszer" ellen tiltakozó szélsőbaloldali csoportok állnak. Többen felidézték a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) által a hetvenes években végrehajtott tiltakozó akciókat, amelyek ugyancsak autógyújtogatásokkal, valamint különböző épületek elleni támadásokkal kezdődtek, de később könyörtelen gyilkosságokba torkolltak.

Más vélemények szerint a történteket nem szabad kizárólag a szélsőbaloldalnak tulajdonítani. Több szakértő úgy véli, hogy olyan gyújtogatókról van szó, akik "csupán" párizsi, de elsősorban londoni randalírozó társaikat kívánják utánozni.

A vita azonban cseppet sem csökkenti annak súlyát, hogy veszélyes bűnözési hullámról van szó. Erre figyelmeztetett előző napi nyilatkozatában Angela Merkel kancellár is, aki a hatóságokat kemény fellépésre szólította fel, és mindehhez a kormány támogatását ígérte.

Az elmúlt négy éjszaka összesen több mint 60 személygépkocsi vált a lángok martalékává, a gyújtogatók a lépcsőházakban, valamint épületek előtt elhelyezett gyermekkocsikat sem kímélték. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, egyelőre azonban minden eredmény nélkül.

A különös bűnügy mindinkább kampánytémává válik a szeptember 18-i helyi törvényhozási választások előtt. Az ellenzék pártjai - élükön a kereszténydemokratákkal - pénteken ismét azzal vádolták Klaus Wowereit kormányzó polgármestert és a baloldali városvezetést, hogy nem veszi komolyan a történteket. A polgármesternek ezúttal is felrótták, hogy az elmúlt években takarékossági okokból jelentősen meggyengítette a rendőrséget.

Wowereit elismerte, hogy a gyújtogatások felderítésében egyelőre nem jutottak előre. Nyilatkozatában a polgármester újból a lakosság segítségét kérte.