Egyre öregebb a hárommillió hazai személyautó

Vágólapra másolva!
11,6 év a magyar autók átlagéletkora, egyre több az importált használt autó.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ismét felgyorsult a hazai autópark elöregedése. A 3,6 millió regisztrált járműből hárommillió a személyautó, számuk nem változott érdemlegesen a 2010-es állapothoz képest, így a 2007. előtti állapotra emlékeztet.

Idén az első félévben 35 ezer új autót helyeztek forgalomba, de még ez a kis mennyiség is 17 százalékos javulást jelent az elmúlt időszak jelentős visszaesése miatt. Az autók egyharmada az Opel, a Ford és a Volkswagen modelljei közül került ki.

Ezek a gyártók a legnépszerűbbek a céges flottavásárlók körében. Az első alkalommal regisztrált autók 29 százaléka használt volt, 2008-ban azonban csak 10 százalékot tettek ki a külföldről behozott használt kocsik.

Mivel nem pusztán újonnan forgalomba helyezett autóból van kevés, hanem az autójukat lecserélők egy része is inkább a kedvezőbb árú, nyugati használtak mellett dönt, a magyar autópark gyorsan öregszik, jelenleg 11,6 év az átlagéletkor. Motorkerékpárból 9, buszokból és teherautókból 1-1 százalékkal többet helyeztek forgalomba, mint 2010 második felében.