Az X-faktornál több van benne - BMW 740d xDrive-teszt

BMW 740d xDrive
Vágólapra másolva!
Napról napra felfedezhető benne egy újabb apróság, emiatt már rajongani lehet a BMW 740d-ért. Bizonyos értelemben zseniális, de ez meg is látszik az árán. Másrészről értelmetlen, de mégis kéne.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A jelenlegi legerősebb dízel 7-es BMW összkerékhajtással és M csomaggal járt nálunk
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Még az elején érdemes leszögezni: a túlméretes luxuslimuzinok és a hatalmas szabadidő-autók erősen túl vannak értékelve, de úgy is mondhatnánk, hogy ennek a két kategóriának az égvilágon semmi értelme. Általában csak a vagyoni helyzetünk kimutatására vagy éppen megalomániánk kifejezésére valók, valós gyakorlati hasznuk jóval csekélyebb. Kevés olyan példát lehet mondani, amikor egy több mint ötméteres limuzin jelenthet egyedüli megoldást a helyváltoztatásra, de arra is kevés az esély, hogy egy kéttonnás szabadidő-autót valóban használ valaki terepen. Akkor meg minek?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Eleganciája vonzotta az elismerő tekinteteket

A képlet egyszerű: mert szükség van rájuk, a piac igényli. Ezeket pedig viszik, mint a cukrot. A luxuslimuzinok védelmében még annyit el lehet mondani, hogy az autógyárak először ezekbe fejleszti ki a különböző hasznos technikai megoldásaikat, amelyek utána néhány év alatt eljutnak a kisebb kategóriákba is. Elég csak a blokkolásgátlóra, a menetstabilizálóra vagy éppen a légzsákra gondolni. A nagy limuzinoknak tehát mégis van gyakorlati haszna, magasztosabb célokat is szolgálnak, mint a csillogás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hosszú orr miatt ajánlatos bele kérni az orrkamerát

Mi ez, és mi benne az újdonság?

A 7-es BMW a bajorok csúcslimuzinja, ennek megfelelően minden benne van, vagy rendelhető, amit most a BMW tud. A Mercedes-Benz S osztály, az Audi A8 és a Lexus LS széria nagy konkurense, ennek megfelelő minőséggel. A 7-es igazából már évekkel ezelőtt bemutatkozott, de viszonylag sokáig kellett várni az összkerékhajtásra és az alap 730d-nál erősebb dízelmotorra. Most mindkettő egyszerre mutatkozik be a tesztautóban, megtudhattuk, milyen a legnagyobb dízel BMW.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem feltétlenül szükségesek az M csomag krómbetétjei a kipufogó felett

Hogyan néz ki?

Ahhoz képest, hogy egy több mint ötméteres limuzinról beszélünk, nem annyira riasztóak a méretei. A tervezők jól egyensúlyoztak a sportosság és az elegancia között, bár ebben a kategóriában inkább utóbbi a fontos. Az Adrian van Hooydonk által vezetett formatervező csapat kidobta a Chris Bangle-féle rinocéroszformát, visszahozták inkább a két generációval ezelőtti 7-es, az E38 formavilágát. Lapos és hosszú orr, tepsikasztni, elegáns, de mégis sportos formák.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A komfortülések csak masszírozni nem tudnak, annyi mindent lehet állítani, hogy nincs olyan, akinek ne lenne kényelmes

Szemből az orra elég nyomasztóra sikerült, az autópályán akkor is lehúzódnak előle, ha nem is akarunk előzni. Meglepő módon az eleganciája szimpátiát vált ki, egy forgalmas útra való kikanyarodáskor feltűnően előzékenyek voltak a 7-essel az emberek. Pedig ez a méretosztály általában inkább ellenszenvet okoz, de a 7-es valahogyan megnyerte az embereket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A 740d alapára 25 millió forint, az xDrive még egymillió

Műszaki tartalom

Egy ilyen kategóriájú luxuslimuzinnál csak a műszak fejlesztésekről külön cikket lehetne írni, a gyártók minden fejlesztésüket először ezekbe a csúcsmodellekbe rakják bele. Ehhez képest a tesztautó nem sok különlegességet vonultatott fel, hiszen a háromliteres, ikerturbós motor már régi ismerős, ebben az autóban 306 lóerőt tud, de van már 313 lóerős verziója is. Az összkerékhajtás a BMW-től már ismert xDrive rendszerű, amely alapban kicsit több nyomatékot ad hátra, egészen pontosan 60 százalékot. Ennek köszönhetően megmarad a hátsókerekes viselkedés, de megcsúszás esetén az elektronikus lamellás differenciál gyakorlatilag folyamatosan tudja variálni, hogy melyik tengely kapjon több nyomatékot, akár 100 százalékot is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A nevével ellentétben a 740d háromliteres, de a képességei alapján nagyobb is lehetne

A ZF-től származó nyolcfokozatú automata talán jelenleg a világ legjobb automata váltója, olyan gyorsan és selymesen képes működni. Van manuális módja is, de semmi értelme beleszólni az irányításába, önállóan is képes megfelelően reagálni. Emellett még a Dynamic Drive névre hallgató (feláras) állítható keménységű futóművet érdemes még megemlíteni, amelynek segítségével nemcsak a rugózás keménységét lehet szabályozni, hanem a kormányzás rásegítését, a gézpedál érzékenységét, valamint a váltó programozását is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kiváló minőség és rengeteg kényelmi extra

Természetesen a különböző feláras extrák sora is végtelenül hosszú, a négyzónás klímán át, a 7 colos kijelzővel szerelt profi navigáción keresztül a háttértárolós hifiig van itt minden, még internet is. A csomagtérajtó elektromosan csukható, de még az oldalajtók zárásában is automatika segít. Hátsó szélvédőn és az ajtókon is elektromos roló van, amely természetesen elektromosan mozgatható. Az első lámpák kanyarkövetőek is, és ki vannak egészítve távolsági fényszóró asszisztenssel is, ami észreveszi a szembejövőt, és annak megfelelően kapcsolgatja a fényszórót. Külön érdekesség, hogy a 7-es sorozat több fontos és hasznos extrája (négykerékkormányzás, körbe kamerás parkolósegéd és orrba elhelyezett oldalkamera) közül egyik sem került bele a tesztautóba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Sport állásban alig dől a karosszéria, de a nagy tömeg azért érződik rajta

Milyen vezetni?

M csomag ide, M csomag oda, túl sok vezetési élményről nem beszélhetünk. Pedig a motor egy műalkotás. Gyakorlatilag mindegy, hogy éppen milyen fordulatszámon jár, gázadásra azonnal elemi erővel reagál. Emellett a fogyasztása elképesztő, normál külvárosi forgalomban beérte 7,4 liter/100 km-rel, belvárosban dugóban sem tudtuk 9,4 liter fölé vinni az étvágyát. Ez egészen elképesztő adat, hiszen az utána következő 1,4-es Aveo is ennyit fogyasztott. Pedig a BMW-ben nagy motor van, üresen is két tonna, automata váltós és összekerékhajtású. Magyarul minden a magas fogyasztást indokolná, de mégsem eszik. Még autópályán lendületesen közlekedve is beéri körülbelül 8 literrel.

A nyolcfokozatú automatára sem lehet rosszat mondani, már többször leírtuk, és továbbra is vállalható, hogy a jelenleg kapható automaták közül talán a legjobb. A hajtás pedig úgy van beállítva, hogy alaphelyzetben hátra többet ad (60%), így megmaradt a BMW hátsókerekes viselkedése. Az egész autó felépítése olyan, hogy a kényelmet szolgálja, ezért túlzott vezetési élményt kár lenne benne keresni. Ha a konkurensekhez hasonlítjuk, akkor mégis az egyik legélvezetesebb darab, amit a zseniális motorja és váltója tovább fokoz. A kormányzás alapállásban kicsit lágy, bár az állítható futóművel együtt ezt is lehet keményíteni. A végeredmény azonban sosem lesz sportautós, de nagyon jó, hogy egy kicsit lehet vándorolni a hajós rugózás és a feszes között. Az külön pozitívum, hogy a hajtást külön lehet választani, tehát lehetséges olyan, hogy a motor és a váltó a takarékos vezetést preferálja, de a futómű és a kormányzás sportos. Ebben az állásban a legjobb a 7-es, mert szükség esetén ilyenkor is nagyon megindul, de fölöslegesen nem túráztatjuk a motort.

A vezetőülésben ücsörögve azért nem az adrenalin-túladagolás lesz a fő élményünk, de az autó fejedelmi siklásától is feltöltődhetünk. Emellett az első fotelok nagyon kényelmesek, a zajszigetelés tökéletes, így az autó hosszú távon is pihentető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hátul hatalmas a lábtér, az ülések nagyon kényelmesek

Milyen benne utazni?

Ennek megfelelően az utazási komfortra kár lenne egyetlen negatív jelzőt elsütni, hosszú távok legyűrésére ez az autó tökéletes. Csendes, kényelmes, a négyzónás klíma megfelelő levegőminőséget garantál, miközben a rugózásba sem lehet belekötni. A hifi is nagyon jól szól, hátul akár a rolókkal be is lehet sötétíteni, egyszerűen már csak a fejtámlákba rejtett tévék, dvd-lejátszók, iPadek hiányoznak.
A kereken 500 literes csomagtartó is hatalmas, a kis fogyasztás miatt a hatótáv is óriási (kb. 1000 km), tehát kevés ok van, amiért nem egy ilyennel indulnék el a Frankfurti Autószalonra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kis d betűn kívül semmi sem utal arra, hogy ez dízel modell

Megéri az árát?

A 740d az egyetlen, amelyet a hosszított karosszériaváltozattal nem lehet megvenni, de összkerékhajtással igen. Az alap, hátsókerék-hajtású 740d 25, míg az xDrive-változat 26 millió forintba kerül, de ezen felül jönnek még a feláras extrák. Ennek megfelelően senki se lepődjön meg, ha egy ilyen BMW ára 30 millió fölé kerül. A tesztautóban a legdurvább tétel az M csomag (1,9 millió Ft), ráadásul erre egy ilyen autóban vajmi kevés szükség van. Továbbra is bosszantó a 87 ezer forintos USB-csatlakozó, de nagyon jó szolgálatot tesz a majdnem 800 ezres Dynamic Drive futómű. Hasznos még az új automata fényszóró (44 ezer Ft), de kicsit drágának tűnik a 435 ezer forintos napfénytető. A tesztautó vételára ennek megfelelően 33,8 millió forint, ami azért már egy jobb lakás értéke.

Cikkajánló

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Arany középút -
BMW 530d-teszt

Luxus adókerülő -
BMW ActiveHybrid 7-teszt

Csak repülni nem tud -
Audi A8 menetpróba



A BMW nem hagy sok választást, az xDrive hajtás más dízelhez nem elérhető, így ha kisebb dízellel is beérjük, akkor a 4x4-ről is le kell mondani. Igaz, így a 7-es 3,5 millió forinttal olcsóbb. A konkurensek közül az új Audi A8-ban csak 250 vagy 350 lóerős turbódízel motor van, utóbbi lehet konkurens, de 28,7 millió forintról indul az ára. A Mercedes-Benz S350 CDI 4Matic szintén 306 lóerős, és 26,8 millió az alapára, tehát nagyon közel áll a BMW-hez, míg a Lexusból nincs dízel, de egy állandó összkerékhajtású LS600h indulóára is 28,7 millió forint. Tehát igazából csak a Mercedesszel lehet reálisan összemérni, ott pedig az ízlés dönthet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zseniális választás, még dízelelleneseknek is

Összegzés

A valaha gyártott egyik legjobb BMW, ebben biztosak lehetünk. Nem azért, mert ez a legnagyobb, vagy ebben van a legtöbb különleges extra, még csak nem is a legerősebb. Egyszerűen ez a kombináció nagyon jó összhangban dolgozik. Télen-nyáron tökéletes társ, még a fogyasztása is nagyon visszafogott, miközben hallatlanul kényelmes vagy nagyon lendületes is tud lenni. Az állítható viselkedése ellenére sosem lesz sportautó, még M csomaggal sem. Ez utóbbi egyébként teljesen felesleges, az elhagyásával majdnem kétmilliót spórolhatunk. A 740d nagyon jó autó, ennek megfelelő áron, de én egy kisebbel is beérném. Számomra az 535d xDrive vonzóbb lehetőség, már csak azért is, mert az alapárak között is 8,5 millió forint különbség van.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2993 cm3. Furat/löket: 84/90 Hengerek/szelepek száma: 6/24. Teljesítmény: 225 kW (306 LE)/4400. Nyomaték: 600 Nm/1500-2500. Sebességváltó: nyolcfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 5072/1902/1479 mm. Tengelytáv: 3070 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1611/1650 mm. Tömeg: 1950 kg. Terhelhetőség: 630 kg. Csomagtartó térfogata: 500 liter. Üzemanyagtartály térfogata: 80 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/h): 6,0 mp. Végsebesség: 250 km/h. Gyári átlagfogyasztás: 6,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 181 g/km.