Régi buszok árasztották el a Pap-szigetet

Volkswagen Transporter
Vágólapra másolva!
Több száz Volkswagen busz, kempinghangulat, játékok és koncertek. Mindezt a szentendrei Pap-szigeten megrendezett második találkozón láttuk, ahol kipróbáltuk a miniszterelnök egykori kampánybuszát, és találkoztunk Kovács Ákossal is, aki márkatársaihoz hasonlóan rajong kisbuszáért. Helyszíni videó és több tucat fotó a transporteresek nagy napjáról.
Vágólapra másolva!

Aki ott volt a 2009-ben megrendezett budaörsi találkozón, még nem látott semmit. Méri László, több nagyszerű T3-as busz tulajdonosa elmondta, össze sem lehet hasonlítani a két rendezvényt. Ezen a szombati napon végre szikrázó napsütés volt, a Pap-szigeten pedig mindenki elfért, aki szerette volna megmutatni imádott Transporterét. A Duna árterében fekvő kemping óriási cölöpökön álló faházainak tövében összegyűlt társaság igazi piknikhangulatot varázsolt játékokkal, bográcsozással, különböző versenyekkel és nagy beszélgetésekkel.

Ebben elsősorban az a tucatnyi, különleges kempingváltozat segített, amelyeket Európa nyugati feléből vadásztak össze a lelkes tulajdonosok. Mind az öt generáció eljött, a legnagyobb választék T2-esekből és T3-asokból volt. Minden évjárat, karosszériaváltozat, színkombináció és műszaki állapot képviseltette magát. Kiderült, hogy minden transporteres másért szereti kedvencét, és máshogy viseli gondját, de abban egyetértenek, hogy soha nem válnának meg a Volkswagen busztól.

Ennek a karakteres kis haszonjárműnek vagy éppen guruló családi háznak a szerelmesei számára sajátos életérzés a Transporter-birtoklás. A találkozón részt vevő klubok játékokban, például kötélhúzásban és gumitorony-építésben csaphattak össze egymással, és a könnyebb befogadhatóság kedvéért járgányaikkal igyekeztek generációk szerint csoportokba rendeződni. Ebből csak annyit lehetett észrevenni, hogy amerre a szem ellát "Tranyó" orrok és hátak látszottak. Kinyíltak a szekrény- és tolóajtók, magasba emelkedett a kempingbuszok nyitható sátorteteje, mindenki igyekezett minél többet megtudni a másik kedvencéről.

Fotó: Balogh Bence [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A jövő klasszikusát, a jelenleg kapható T5-ös nimbuszát két autó, Orbán Viktor egykori és Kovács Ákos jelenlegi Multivan-je építette. A miniszterelnököt országjárásra bérelt első szériás T5-öse négy éven és 90 ezer kilométeren át segítette a kampányban. Késő délután családjával együtt begördült a szigetre Ákos is családi autójával, egy modellfrissített Multivan-nel. A gyerkőcökkel együtt megtett kilométerek alatt menthetetlenül beleszeretett a buszba, ő is rajongóvá vált, és része lett egy boldog társaságnak, a transporteresek családjának.