A súlycsökkentés lehetőségeit keresik a japánok

Üzemanyag sín
Vágólapra másolva!
Könnyű acéllal, olcsó szénszálas ötvözettel és új műanyaggal kísérleteznek.
Vágólapra másolva!

A teljesítmény növelésének, a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének legjobb módja a súlycsökkentés. Ezen a szálon indultak el a japán ipari vállalatok fejlesztései, melyek célja olyan modern autóipari alapanyagok előállítása, amik a legkorszerűbb biztonsági és környezetvédelmi szabványok teljesítése mellett is lehetővé teszik könnyű autók gyártását.

Az acéliparban tevékenykedő Sumimoto Metal Industries egy speciális hőkezelésen átesett acélcsővel folytat kísérleteket, amely bármilyen formára hajtogatható és 150 százalékkal erősebb az acélnál. A versenyautóknál már bevált szénszálas ötvözet széles körű elterjedését többek között magas ára gátolja, ezért a Toray Industries és a Teijin azon dolgozik, hogy ezt az erős és könnyű anyagot olcsón lehessen előállítani.

Akárcsak a fémet is pótolni képes műanyagot, a PPS-t (polifenilén-szulfid), mellyel a DIC Corporation folytat ígéretes kísérleteket. Amennyiben ezek a fejlesztések néhány éven belül szériaéretté válnak, nagy előrelépést jelenthetnek a környezetbarát technikákra koncentráló japán autóiparnak.

Forrás: Ford
Könnyű, hőkezelt üzemanyagsín