Új ketrecet kaptak a nagymacskák - Jaguar-szalont avattak Budapesten

Vágólapra másolva!
A 2008-ban kirobbant gazdasági válság miatt gyakorlatilag még most is kómában heverő hazai autópiac időnként meglepő életjeleket is tud produkálni: egy Suzuki-kereskedés összecsomagolt és kisebb helyre költözött, hogy a helyén Jaguar- és Land Rover-szalon nyíljon. Nem is olyan régen a fenti mondat még nevetést váltott volna ki, ma viszont trendnek számít.
Vágólapra másolva!

Október elsejétől a holland központú AutoBinck Holding magyar leányvállalata vette át a Jaguar, a Land Rover és a Range Rover modellek hazai forgalmazását. Nem kellett várni sokat az első szalon megnyitásáig, az új importőr október negyedikén avatta fel az első Jaguar és Land Rover kereskedését a Nagykőrösi úton, a Fővárosi Autópiac és egy Citroen-kereskedés szomszédságában, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán. A hatalmas, 650 négyzetméteres szalonban korábban is autókat árultak, csak éppen Suzukikat, ám a válság egyik furcsa hozadéka, hogy az olcsó kisautókat áruló márka összepakolt és kisebb helyre költözött, hogy átadja a helyét a két luxusmárkának.

"A gazdasági válság kevésbé vetette vissza a prémiumautók szegmensét, amely már növekedésnek is indult, ami pozitív jel, míg másfelől nagyon bízunk a Jaguar és Land Rover jelenleg is folyamatosan bővülő kínálatában" - válaszolta Markó Zoltán, a British Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy megéri a jelenlegi gazdasági helyzetben luxusautókkal kereskedni. Ami azt illeti, az indiai Tata szárnyai alatt megtáltosodott Jaguaron és Land Roveren tényleg nem múlik semmi, a nemrég véget ért Frankfurti Autószalonon is három új tanulmánnyal rukkoltak elő, és bejelentették, hogy 2016-ig nem kevesebb mint 40 újdonsággal jelentkeznek, amihez évi 1,5 milliárd fontot költenek termékfejlesztésre az elkövetkező öt évben.

Forrás: British Automotive Hungary Kft.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett lecserélni a Jaguar és a Land Rover korábbi magyarországi importőrét, a Cél-Motors Kft.-t, Steven Morten, a Jaguar és a Land Rover európai importőri irodájának ügyvezető igazgatója csupán annyit mondott az új szalon megnyitóján, hogy "egy olyan tőkeerős, új partnerre volt szükség, amely megfelelő színvonalon foglalkozik a két patinás márkával, a korábbi partner nem tudott megfelelően reagálni a megváltozott piaci viszonyokra". Az új magyarországi importőr öt évre nyerte el a kizárólagos forgalmazási jogokat, a terveik szerint jövőre mintegy 300 autót adnak el összesen a két márkából.