Keddtől csak téli gumival lehet közlekedni Romániában

Téligumi
Vágólapra másolva!
Keddtől elvileg csak téli gumival lehet közlekedni Romániában, bár a szabályozás továbbra sem teljesen egyértelmű. Aki Romániába utazik, annak érdemes felkészülnie, hiszen extrém esetben a forgalmi engedélyt is bevonhatják.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt már korábban is megírtuk: Romániában november elsejétől elvileg kötelező lesz a téli gumi használata. A jogszabály megfogalmazása kicsit homályos, hiszen az év egyes időszakaira tekintet nélkül vonatkozik, de van egy kitétel, hogy csak havas, jeges vagy csúszós közutakon való közlekedés esetén kell a gépjárműveket téli gumival ellátni.

A téli gumikon, ebben a kategóriában nem beleértve az "all seasons" jelzésű gumikat, a "M+S", "M.S", "MS" vagy "M&S" ("mud and snow" - sár és hó) jelzések feliratozásának valamelyikét kell tartalmaznia. Az áruszállító gépjárművek (melyeknek az engedélyezett összsúlya nagyobb, mint 3,5 tonna) és 9 személyesnél nagyobb (beleértve a gépkocsivezetőket is) személyszállító járművek hajtó tengelyén lévő kerekeit, téli gumikkal, vagy hólánccal esetleg egyéb engedélyezett csúszásgátló felszereléssel kell ellátni.

Amennyiben a jogszabály előírásai nem kerülnek betartásra, a szabálysértők 9-től 20 pontig terjedő büntetést kapnak, de ez inkább csak a román jogosítvánnyal rendelkezőknek fontos. A beutazóknak sokkal lényegesebb, hogy a korábbi írások még 2500 és 4000 lej körül bírságról szóltak, de az új adatok szerint már kevesebbel is megúszhatja, akit elkapnak: 603-tól 1340 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik a nyári gumival közlekedőket. Ennél sokkolóbb hír, hogy szabálysértési bírság kiszabása esetén a gépjármű forgalmi engedélye is bevonásra kerül.