Forrás: Nissan
Az alsó fekete betétek alacsonyabbnak láttatják a karosszériát a valóságosnál

A nagy tömeg miatt a dinamika nem olyan letaglózó, persze elég fürgén "szedi a lábait" a Nissan, csak arra kell ügyelni, hogy a fordulatszámot 1800 felett tartsuk, mert alatta kelletlenül mozdítja meg a nagy autót a kis motor. Nekem kicsit hiányzott a régi kétliteres fölényessége, amit csak a köbcentik adhatnak meg, de 1,6-os mércével nézve valóban jó erőben van az új blokk, kíváncsi lennék, hogy egy kisebb és könnyebb autóval, mondjuk a Juke-kal mit művelne.

Forrás: Nissan
A harmadik üléssor felhajtása alaposan lecsökkenti a 450 literes csomagteret

Szerencsére a Qashqai vezethetőségen szinte egyáltalán nem érezni, hogy "súlyos egyéniség", és viszonylag magasan van a súlypontja: semlegesen, minimális dőléssel veszi a kanyarokat, a kormányzás rásegítése is jól eltalált. Szinte teljesen olyan vezetni, mint egy normál kompakt ferdehátút, csak itt magasabban ülünk, és a kormány laposabb szögben áll. Kis megszokást igényel, hogy a kuplung már szinte a lenyomás első milliméterein elkezd fogni, a hatfokozatú kézi váltó viszont olyan precíz és határozott, ahogy egy Nissan-váltótól elvárja az ember, szinte magától betalál a fokozatokba.

Már a Körkörös kamerarendszer is rendelhető, ami virtuálisan felülről mutatja az autót. Nézze meg videón a négy kamera működését!

Juke-verseny

A Qashqai menetpróba egyik szünetében kipróbálhattuk a 190 lóerős, összkerékhajtású Juke-ot egy bójákkal kirakott pályán. A verseny időre ment, először első-, aztán összkerékhajtással kellett két-két kört menni a pályán. Nekem előbbivel 20,6, utóbbival 19,4 másodperces kör jött össze, a javulás valószínűleg nem csak a jobb tapadásnak, hanem a jobb pályaismeretnek is köszönhető volt. Jól lehetett érezni a Juke különleges összkerékhajtásának előnyeit: a rendszer hátul oldalanként tudja variálni a nyomatékot egy-egy lamellás tengelykapcsoló segítségével, az ívkülső kerekekre mindig több erő jut, ezért hamarabb léphettem a gázra a kanyarok kijáratánál, és az alulkormányzottság is csökkent.

Forrás: Nissan
A magas építésű Juke ügyesebben mozgott összkerékhajtással a szűk pályán, de így is dőlt

 

A Malaga környéki menetpróbán első nap a Qashqai+2 átlagfogyasztása hat liter alatt állapodott meg, a második napon kicsit több volt az emelkedő, és jobban is tapostuk, de akkor is megelégedett 6,5 literrel az akkor már ötülésesre cserélt autó. Dicséret illeti a villámgyors start-stop rendszert, amely tényleg minden lámpánál leállította a motort, és a kuplung érintésére azonnal újra is indította. A menetpróba után egy BMW 116d tesztautóba ültem be, és abban bizony szégyenszemre lassabban indul újra a motor a leállások után, igaz, cserébe kissé halkabban is jár.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A körkörös kamerarendszert letakart ablakú Qashqaiokban próbáltuk: lassan kellett úgy szlalomozni, hogy csak a belső kis monitort nézhettük - félelmetes volt így vezetni a lassú tempóval együtt is

A magyar Nissan-oldalon még a kétliteres turbódízel motor adatai is szerepelnek, ezért nagyon jól össze lehet hasonlítani az árakat. Az 1.5 dCi változat a legegyszerűbb felszereltséggel (Visia) 5,9 millió forint, ugyanez az új 1,6-ossal 410 ezer forinttal drágább. A januártól rendelhető start-stop rendszer felára még 70 ezer forint. A kétliteres változat régi alapára 6,51 millió forint volt, vagyis az új 1,6-os 200 ezer forinttal olcsóbb. Az 1,6-os bevezetésével a 2.0 dCi már csak 4 x 4-es automata változatban érhető el, az alapnál eggyel magasabb felszereltségi csomaggal (Acenta) 8,3 millió forintért.

A menetpróba tapasztalatai alapján megérte lecserélni a kétliteres dízelt a szupermodern 1,6-osra, még akkor is, ha a menetteljesítmények hajszálnyit romlottak a régi motorhoz képest. A gyakorlatban is jelentkező, legalább egyliteres fogyasztáscsökkenés és az alacsonyabb vételár többet nyom a latban, mint a 0,8 másodperccel rosszabb százra gyorsulás. Ahogy a régi, az új motor is első- és összkerékhajtással is rendelhető, de aki mindenáron kétliteres dízelt akar, az is megtalálhatja álmai Qashqaiát, mivel az automata váltós kivitelt megtartották a kínálatban.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 96 kW (130 LE)/4000. Nyomaték: 320 Nm/1750-2250. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4330/1783/1615 mm. Tengelytáv: 2630 mm. Tömeg: 1480 kg. Terhelhetőség: 605 kg. Csomagtartó térfogata: 410/1513 l. Üzemanyagtartály térfogata: 65 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,3 mp. Végsebesség: 190 km/óra. Átlagfogyasztás: 4,7 liter/100 km (4 x 4: 5,3 l/100 km). Szén-dioxid-kibocsátás: 123 g/km (4 x 4: 139 g/km).