42 év után került elő egy Le Mans-i versenyautó

Austin-Healey 100 1953
Vágólapra másolva!
Az 1953-as Austin-Healey 1969 óta érintetlenül állt egy garázsban. A legendás versenyautót árverésre bocsájtják, a licit végén félmillió fontos bevételre számítanak.
Vágólapra másolva!

Egy tökéletesen restaurált klasszikusnál már csak a fellelési állapotban levő legendák érdekesebbek. Egy Le Mans-t megjárt versenyautónak például egészen különleges hangulatot kölcsönöz az a patina, ami a pályán töltött idő emlékét őrzi. Ez az 1953-as Austin Healey érintetlenül maradt meg egy garázs mélyén 42 éven keresztül.

Forrás: Bonhams

A kék-arany brit roadster a négy még ma is működő, versenyzésre épített Austin prototípus egyike, ráadásul igazi legenda az autóversenyzés történetében, ugyanis 1955-ben ezzel ütközött össze az a Mercedes-Benz 300 SLR, amely a lelátóra repülve több mint 80 néző halálát okozta. Ezt a balesetet a sorozat történetének legnagyobb katasztrófájaként tartják számon.

Forrás: Bonhams

A baleset után a francia hatóságok 18 hónapra lefoglalták a kocsit. Később visszakerült a Donald Healey Motor Company műhelyébe, ahol megjavították, majd magánkézbe került, és az ötvenes évek végétől több különböző versenyen is indultak vele. Végül 1969-ben eltették, és nem használták többé. Az NOJ 393 rendszámú versenyautót december 1-jén elárverezik, várakozások szerint akár 500 ezer fontot is érhet egy lelkes gyűjtőnek.