BMW-dízelek lesznek a Toyotákban

Vágólapra másolva!
A Toyota és a BMW hivatalos közleményben erősítette meg, hogy közösen fejlesztenek alternatív technológiai megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bejelentette a BMW és a Toyota, hogy együttműködési megállapodást írt alá "következő generációs, környezetbarát technológiai megoldások" fejlesztéséről. Korábbi hírek szerint a partnerség keretében a BMW átadja dízelmotorjait a Toyotának, ezért cserébe pedig a japánok hibrid technológiájához kap hozzáférést.

A hivatalos közlemény megerősítette, hogy 2014-től a BMW 1,6 és kétliteres dízelmotorokat szállít a Toyotának, illetve a két márka közösen fejleszt lítium-ion akkumulátorokat hibrid és elektromos járművek számára, arról azonban nem tesz említést az anyag, hogy ezért cserébe mit ad a Toyota. Valószínű, hogy a technológiai fejlesztésekből anyagilag nagyobb részt vállal magára a japán vállalat és ezért cserébe kapja meg a bajorok korszerű dízelmotorjait.

Norbert Reithofer, a BMW elnöke szerint a Toyotával kötött megállapodás fontos lépést jelent a német gyártó tervezett terjeszkedésében. Tojoda Akio, a Toyota elnöke azt emelte ki a közép-hosszútávú közös munkáról, hogy annak köszönhetően mindkét cég jobb és környezetbarátabb autókat gyárthat.

A Toyota eredetileg az Isuzuval közösen akart kifejleszteni 1,6 literes dízelmotorokat, de a projektből pénzhiány miatt nem lett semmi. Emiatt hátrányba került az európai piacon, ahol a dízelek az emelkedő gázolajár ellenére máig megkerülhetetlen tényezőnek számítanak.