Amikor szánkókká változnak az autók - mire figyeljünk a hóban?

drift, ice race, Mazda mx5
Vágólapra másolva!
Év végi videó-összeállításunkból kiderül, hogy télen mennyi meglepő dolog történhet az autósokkal az utakon, és milyen elképesztő dolgokra képesek a vezetők. Végigvesszük a legfontosabb vezetéstechnikai tudnivalókat is.
Vágólapra másolva!

A téli, csúszós aszfalt legnagyobb veszélye, hogy sokszor nem látszik, az út csak vizes vagy tényleg lefagyott. A hóréteg alatt bármi lehet, ezért érdemes vigyázni, de sokszor a száraznak látszó úton is meglepetések fogadhatják az autósokat. Összegyűjtöttünk néhány példát arra, hogy milyen hibákat követhetünk el, ha havas, jeges úton vezetünk.

Az első videón az látszik, hogy az emberek néha észre sem veszik milyen burkolatra értek. Felüljárókon gyakran van jég, de sokszor nem látszik.

Ha egy lejtőn lefelé nincs tapadás, akkor bizony minden jármű szánkóként működik, még a helyi járatú busz is.

Ha csúszunk, akkor a blokkoló fékezés nem kifizetődő, hiszen akkor az autó irányíthatatlan. Így mindenki, aki ijedten fékez, az ugyanoda csúszik.

Jeges úton lefelé érdemes a visszapillantóba is nézni, előfordulhat, hogy a mögöttünk egy hatalmas terepjáró pörögve készül legázolni.

Az egybefüggő hótakaró nagyon szép tud lenni, de ne essünk abba a hibába, hogy azt hisszük alatta is mindenhol ugyanolyan felület van. Csak megszokott helyekre hajtsunk be, és már ismert, vagy jól kitáblázott parkolóhelyekre álljunk be, különben így járhatunk:

Ha az autónkkal már elindulni sem tudunk, akkor azt vegyük intő jelnek, és ne erőltessük dolgot. Ennél már csak az a rosszabb, ha kitámasztjuk a gázt, majd kiszállunk betolni az autót. Bármennyire meglepő, amint lesz tapadás, az autó ott fog hagyni minket.

Ha szerencsénk volt, akkor még vissza tudunk ugrani bele.

Sokan azt hiszik, hogy egy jó nagy, négykerékhajtású terepjáró mindenre megoldás, pedig itt sem garantált, hogy az autó felmegy bárhová.

És néha kifejezetten hátrány egy ilyen nagyobb tömegű, instabil jármű.

A jégen csúszó autót érdemes a kormány mögül megfékezni, az autóból kiugrás nem kifizetődő, hiszen a pörgő autó lehet, hogy rajtunk fog keresztül csúszni.

Minden autó versenyautó? A szippantós autó driftelni talán kicsit túlzás. Ezt az elcsapott tábla is meg tudná erősíteni.

A végére pedig egy kis vidámság, így néz ki egy kanadai autós üldözés:

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a baleseteket

Csak akkor induljunk útnak, ha az autónkon téli abroncs van, ha nagy hóba, jeges tájra megyünk, akkor a csomagtartóban egy hóláncot is vigyünk magunkkal! A biztonságos vezetés első feltétele a megfelelő üléspozíció, amelynek része a jó kormányfogás (két kézzel 3óra/9óra magasságban). A szabad mozgást zavaró kabátban, feszülő ruhadarabokban tilos vezetni.

Ha csúszós felületre érünk, akkor a legfontosabb a higgadtság: minél kisebb a tapadás annál finomabb mozdulatok szükségesek. A túlzott pedálkezelés szinte minden esetben tapadásvesztéssel jár, de a túl nagy kormánymozdulat hatására is elkezdhet orral csúszni az autó. Ez az alulkormányozottság. Ilyenkor a kormányzás szögén ne változtassunk (vagy kicsit engedjünk vissza), egy kis lassulás után ugyanis gyakran elkezd fordulni az autó. Ha kanyarodás közben az autó fara kezd el csúszni, akkor túlkormányozottságról beszélünk. Ez a veszélyesebb, nagyon pontosan és gyorsan kell reagálni. Ilyenkor a csúszásnak megfelelő irányban kell ellenkormányozni, de csak addig, míg az autó meg nem áll a csúszásban. Ha túl sokat ellenkormányozunk, akkor az autó a másik irányba még nagyobb lendülettel át fog csapódni. Havas úton a nagy mennyiségű hóra ráhajtva bizonytalanná válthat az autó viselkedése, ilyenkor sem szabad nagy kormánymozdulatokat tenni, hiszen a hórétegen átérve ismét helyreállhat a tapadás, ami hirtelen megrántja az autót.

Még kétféle megcsúszás létezik: fékezés vagy gázadás közben. Mindkét esetben a túlzott gyorsulás/lassulás miatt a gumi elveszti a tapadását, ezért az autót irányítani sem lehet. Ilyenkor mindig pedál visszaengedése jelent megoldást, tehát kisebb gázadás, vagy finomabb fékezés. Blokkolásgátlós autóban fékezés közben is lehet az autót irányítani, de ABS nélküli modellben már szaggatott fékezést kell alkalmazni: a korrigálás idejére fel kell engedni a féket, majd újra fékezni.