Dakar: kiesett a címvédő

Vágólapra másolva!
Nasser Al-Attiyah műszaki gondok miatt kénytelen volt befejezni a versenyt, miközben a keddi szakaszt csapattársa, Robby Gordon nyerte. A motorosoknál Cyril Despres visszavette az abszolút első helyet, a kamionoknál az esélyes cseh Tatra felborult és kiesett.
Vágólapra másolva!

Forrás: DPPI
Cyril Despres visszavette a vezetést összetettben a motoroskonál

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy Despres maga mögött tudja a kellemetlen sárbaragadós-élményt, hiszen már rögtön másnap szakaszgyőzelmet szerzett, és visszavette az első helyet az összetettben. Hetediknek rajtolt reggel a 606 kilométerre módosított szakaszon (több helyen problémák voltak az útvonalban, ezért kerülőket kellett beiktatni), de minden ellenőrző ponton a leggyorsabb volt. Coma 3 perc 54 másodperces különbséggel a második helyen végzett, de biztosak lehetünk abban, hogy a köztük dúló csatának még nincs vége. Ráadásul mindkét versenyző motorblokkot is cserélt a pihenőnapon, tehát a stratégiájuk is hasonló.

Forrás: DPPI
A versenyzők a képen látható dűnéről érkeztek meg az Iquique-i tábor mellett kialakított célba

Még csak a második Dakarján vesz részt a spanyol Barreda Bort, de egyszer már sikerült a dobogón végeznie. Ezt megismételte a mai, Antofagasta-Iquigue szakaszon, mivel 8 perc 28 másodperccel ment csak rosszabb időt Despres-nél. Mögötte Helder Rodrigues és Paulo Goncalves érkezett meg a célba, a két portugál pedig továbbra is küzd egymással a dobogó legalsó fokáért. A 2008-as Közép Európa-rali győztese, David Casteu megfőzte a motorját az 550. kilométernél, így ő már nem szólhat bele ebbe a csatába.

Forrás: DPPI
A Hummernek nagyon fekszik az olyan terep, ahol nem egy szűk úton kell menni

Az autóknál Robby Gordon nyerte meg a 9. szelektív szakaszt, 1 perc 38 másodperces előnnyel Stephane Peterhansel előtt. A CP5-nél a francia visszavette a vezetést egy kis időre, de Gordon iszonyatos tempót diktálva az utolsó 80 kilométeren szinte átrepült a dűnéken, és ezzel élete ötödik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. A tv-közvetítésben látható volt, amint 4-5 méter magasakat ugratott egy hatalmas homokhegyről lefelé jövet, 195 km/órás sebességgel. A csapat azonban nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen a másik Hummert terelgető Nasser Al-Attiyah ismét ékszíjproblémákkal és motor-gondokkal küszködött, így a címvédő 200 kilométerrel a szakasz vége előtt kénytelen volt a feladni a versenyt. Fogadkozott, jövőre visszajön, és nyer. A pletykák szerint a Citroën gyári csapatával térne vissza. A harmadik helyet Nani Roma szerezte meg, de ideje nyolc perccel lett rosszabb, mint Gordoné. A katalán elsőként rajtolt reggel, de Holowczyc végig a nyomában autózott, kettejük között a különbség az összetettben pedig már csak két és fél perc a lengyel javára.

Forrás: DPPI
Robby Gordon egyre jobban megközelíti Peterhanselt, már csak hat perc a hátránya

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az idei legjobb részeredményét érte el a 18. helyen ért célba, problémák nélkül. Pedig az Opel Dakar Team párosa nem is érezte gyorsnak a tempót - talán azért, mert a nap nagy részében nem tudta a saját tempóját autózni, hanem mindig valaki más mögött mentek a porban. "A szakasz végén egy olyan magas homokhegyről jöttünk le, hogy pontocskáknak tűntek az aljában az autók, viszont a látvány minden pénzt megért, közvetlenül előttünk mérhetetlen mennyiségű homok, arrébb meg az óceán. Fenséges volt. A hegy viszont meredek. Nem is léptem rá a gázpedálra, mégis száz kilométer per órás sebességgel száguldottunk lefelé. A végén egy kicsit izgultam is, mert 2,2-es keréknyomással mentünk végig, és amikor leértünk a hegy aljába, még vissza kellett menni, mert az utolsó GPS-pont felfelé volt. Féltem, hogy elakadunk, mert kínlódott az autó, de végül megúsztuk" - mondta Szalay Balázs.

Forrás: DPPI
A magyar páros a legjobb napján van túl, gond nélkül mentek

Reggel egy kamion mögött rajtoltak Szalayék, ami egyben azt is jelentette, hogy jó nagy porban autóztak. A szerpentinen vezető, köves, poros szakaszon 97. kilométerig kellett várni az első előzésre, addig 110 km/órával haladtak a behemót mögött, olyan helyeken is, ahol 150-160-nal tudtak volna egyébként. Miután nagy nehezen megelőzték a kamiont, nem sokkal később utolérték az egyik Kamazt, amelyet már esélyük sem volt megelőzni. Csak akkor, amikor az a vége előtt öt kilométerrel hibázott (kisodródott az egyik kanyarban), akkor viszont könyörtelenül elmentek mellette. A magyar páros jónak ítélte meg a szakaszt, csakhogy nem sokkal később hajmeresztő élményben volt része. Másodikként ért oda, ahol Ales Loprais felborult az összekötő, aszfaltos úton.

Forrás: DPPI
Al-Attiyah kiesett motorproblémák miatt. Hasonló motor van Szalayék autójában is

"Harminc kilométert tehettünk meg a százból a két szelektív között, amikor megláttuk a Tatrát az út mellett. Ales elaludhatott, mert a kamion átsodródott az út másik oldalára, és leesett a körülbelül öt méter mély letörésen. Az orrán fordult át. A fiúk nem néztek ki túl jól, így azután mi is megálltunk és mindenki más is megállt, hogy megnézze, mi van velük. A kamion elég rossz állapotban volt, kitört mind a két első kereke, a versenyzők viszont mindhárman éltek - bár közülük csak egy volt sértetlen, a másik kettő eléggé törődöttnek tunt. Ettől a látványtól azonnal kiröppent a fáradtság a szememből. Amikor megérkezett az első doktor, továbbmentünk" - mondta Szalay.

Forrás: DPPI
Hollandok hajtják az egykori gyári Mitsubishit, az összetett 11. helyén vannak

A Patronelli testvérek és a többiek - leginkább így lehetne jellemezni a quados kategória mai napját. Immár zsinórban negyedszer vitték haza a győzelmet a fiúk, és mögöttük 44 perccel lemaradva érkezett meg a következő versenyző! Természetesen Mafei Tomas lecsúszott a dobogó harmadik fokára az összetettben, Alejandro Patronelli pedig már 1 óra 20 perces előnnyel áll az élen testvére, Marcos előtt.

Forrás: DPPI
Szalayék sokáig bergadtak egy gyári Kamaz mögé. Nagy hegyről kellett lejönni a végén

Mint már írtuk, óriásit bukfencezett a végső győzelemért hajtó Ales Loprais a Tatrával az Antofagasta és Iquique közötti szelektíven, a cseh kamionosnak és legénységének szerencsére kisebb zúzódásokon kívül semmi komoly baja nem esett, pedig háromszor is átpördült a Tatra a dűnéken a tengelye körül. A csapat az összetett második helyéről esett ki, amelyet így Hans Stacey vett át. Ismét három Iveco végzett az első három helyen, de ezúttal Miki Biaison bizonyult a legjobbnak, 20 másodperccel ment jobb időt a 2007-es győztes Stacey-nél. De Rooy a harmadik idővel ért célba, így magabiztosan, 47 perces előnnyel tartja magát az összetettben az élen.