Dakar: Gordonnak minden esélye elszállt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön első alkalommal látogatott el a Dakar mezőnye Peruba a 2012-es verseny során, az első állomás az ország második legfontosabb városa, Arequipa volt. A két részből álló napi szakaszt a motorosoknál Despres nyerte meg, az autóknál pedig Peterhansel győzött. Gordon egy órát állt a szakaszon technikai gondok miatt, így gyakorlatilag elvesztette esélyét a végső győzelemre.
Vágólapra másolva!

Forrás: DPPI
A lengyel Novitsky mássza épp a homokhegyet Minijével

Ha a Dakarok történetében valaha számon tartják majd az első perui szakaszgyőztest, akkor Cyril Despres neve kerül fel a listára. A francia motoros egy kis levegővételhez jutott az összetettben, amire nagy szüksége is volt. A verseny tizenegyedik szakasza már nyújtott egy kis ízelítőt abból, ami a mezőnyre vár a következő napokban: véges-végig dűnék és puha homok, és járhatatlan utak.

Forrás: DPPI
Coma ezúttal kikapott Desprestől, de még mindig alig van lemaradva

A csütörtöki szakasz egy 195 és egy 131 kilométer hosszú szelektívből állt (a kamionosok csak egy 149 kilométeres mért szakaszt tettek meg), és az óraátállításnak köszönhetően nagyon korai volt a reggeli rajt. Ennek ellenére Despres jól kapta el az ütemet, és megszerezte pályafutása 30. Dakaros szakaszgyőzelmét, ráadásul 2 perccel jobb időt ment riválisánál, aki csak a harmadik legjobb időt tudta elérni. Közéjük Gerard Garres Guell ékelődött be (a jelenleg az összetett hatodik pozícióját birtokló KTM-es), aki Coma egyik legjobb barátja, és komoly segítőszerep hárulhat rá a következő szakaszokon.

Forrás: DPPI
A perui Misti vulkán

Persze a 2 perc 22 másodperces előny, amivel Despres kezdi a holnapi napot, fontos lehet a végelszámolásban, de elsőnek menni mindig nehéz, főleg ilyen terepen. Mindenesetre a két KTM-es izgalmas meccset vív a 2012-es Dakaron a győzelemért, és a végkifejletet az utolsó percekig elhúzzák.

Robby Gordonnak már szinte esélyes sincs arra, hogy megnyerje az idei Dakar-ralit. A fellebbezése miatt még versenyben lévő amerikai megállt féltengelyt szerelni a szakaszon, és közel egy órát töltött egy helyben, így csak a huszadik helyet tudta megszerezni az Arica-Arequipa közötti szakaszon. A két Minis, Peterhansel és Roma az első és második helyet vitte haza az X-Raid csapatnak, az összetettben a francia tehát további értékes perceket gyűjtött a végső győzelem megszerzése érdekében. Az összetettben már 22 perc 49 másodperccel vezet a katalán előtt, a harmadik a toyotás Giniel De Villiers, aki a mai napot a negyedik helyen zárta.

Forrás: DPPI
A 2009-es győztes De Villiers már a harmadik a Toyotával

Stresszes napon van túl a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős, ez azonban nem akadályozhatta meg abban, hogy megszerezze a 17. helyet és a 22. helyre tornázza magát az összetettben. A rendezők az első perui napra is tartogattak kihívást a mezőny számára - a magyar páros extra feladatként azzal a tudattal állt oda a két részből álló szelektív szakasz rajtjához, hogy tudta, nem számíthat a Darázsi Zsolt vezette versenykamionra. Ugyanis amint arról beszámoltunk, az MAN kuplungja tönkrement, a trió ott ragadt a dűnék között és még a szervizkamionnak is vissza kellett fordulnia, hogy kimenekítse, hiszen a mezőny elhagyta Chilét és Peruban folytatta a száguldást.

Forrás: DPPI
Néha tolatni is kell: Szalay a sivatagban

Így azután a csapatnak a másik magyar csapat, a Hungarian Dakar Team nyújtott segítő kezet - elhoztak néhány pótalkatrészt Arequipába és a csapat egyik szerelőjét, Szabolcsi Pált, hogy legalább ő átnézhesse este az Opel Antarát, hiszen a mezőnyre további két pokoli szakasz vár a szóbeszéd szerint. Jó hír, hogy a kamionok már úton vannak, és péntekre remélhetőleg elérik a következő tábort.

Szalay Balázséknak nem csak a háttértámogatás hiánya miatt kellett aggódnia a szakaszon. "Vízválasztó nap volt a mai. Az előzetesen kiadott útvonaltervben nem nagyon volt dűne, aztán csak előkerültek valahonnan azok az óriási, nagyon puha homokhegyek. Amikor megláttuk, azonnal megálltam, hogy leengedjük a kerekeket. Hárman megelőztek, de ők utána ott ástak, amikor mi vígan elmentünk mellettük" - mondta Szalay, aki még azt is hozzátette, ezek után beértek egy mély homokos részre, ahol három Buggy ásott. Azokat szlalomozva kerülte ki a páros, az egyiktől csak néhány centire volt, de a magyar pilóta tudta, ha elveszi a gázt, akkor jöhet az ásás. Nem jött - szerencsére.

Forrás: DPPI
Roma hátránya 22 perc az összetettben Peterhanselhez képest

"A második szakasznak volt egy sziklás része, amelyen sokszor kétesélyes volt, hogy az autó leesik a szakadékba, vagy fent marad az úton. Laci a vége felé már nem is mondta, hogy balra menjünk vagy jobbra, hanem csak azt, hogy türelmesen, türelmesen, türelmesen. Igaz, volt alapunk az óvatosságra, mert a végén csak ráugrattunk egy köves dombra és eltörtük az egyik rugót. Összességében azonban elégedett vagyok a nappal, hiszen az volt a cél, hogy végigmenjünk, és végigmentünk. Persze, nem mondom, hogy nem volt stresszes" - fejezte be beszámolóját a rutinos pilóta.

A quadoknál ismét a Patronelli testvérek domináltak. Alejandro már a hetedik szakasz óta áll az élen, és már a tizedik, idei harmadik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. A kamionosok külön útvonalon haladtak, ők csak egy, 149 kilométer hosszú szakaszt tettek meg. A Kamazok úgy tűnik, a verseny vége felé feltámadtak, a második győzelmüket szerezték meg, és ezúttal is Karginov volt a legjobb a csapatban. Hans Stacey lett a második 3 perccel lemaradva, a harmadik helyre pedig Miki Biaison érkezett meg. Az összetettben továbbra is De Rooy vezet.