Dakar: Despres és Peterhansel egy hajszálra a győzelemtől

Vágólapra másolva!
Egy nappal a vége előtt úgy tűnik, minden kategóriában kialakult az első három sorrendje.
Vágólapra másolva!

Forrás: DPPI
Szinte minden versenyző ásott az utolsó előtti szakaszon

Marc Coma az utolsó előtti napon került bajba, mégpedig a technika ördöge tréfálta meg, de most nagyon csúnyán. A Nazca-Pisco közötti 275 kilométeres szelektív szakasz második felében ugyanis a katalán motorosnak csak negyedik és ötödik fokozata volt a váltóban, és így nagyon nehezen tudott felmászni a dűnékre. A szakaszt Rodrigues nyerte meg, Despres mindössze 47 másodperccel végzett mögötte a második helyen, Coma pedig 12 perc 38 másodperces hátránnyal ért célba. Az utolsó 29 kilométeren azért még mindig lesz min izgulni, mivel a mai teljesítményével Rodrigues akár a második helyre is feljöhet, hiszen csak 24 másodperc választja el ettől a pozíciótól, amelyet jelenleg Coma birtokol. Viszont még az is előfordulhat, hogy Coma motort cserél az éjjel, és mivel ez már a második alkalom lesz, 45 perces büntetést fog kapni a felügyelő testülettől. Ebben az esetben a spanyol Jordi Viladoms "ölébe hullhat" a dobogó legalsó foka, hiszen jelenleg ő áll az összetettben a negyedik helyen.

Forrás: DPPI
Coma műszaki hibája valószínűleg eldöntötte az első hely sorsát a motorosoknál

Az autósoknál Gordon ezúttal túl messzire ment, Roma elásta magát, Peterhansel viszont tovább növelte előnyét - így lehet összefoglalni a mai nap történéseit az autós kategória élmezőnyében. Robby Gordon az első kilométertől kezdve nagyon komoly tempót diktált, de mint tudjuk, ilyenkor pont az ellenkezője történik, mint amit az ember szeretne. Először a 182. kilométernél veszített néhány percet, de ettől csak még idegesebb lett, majd 22 kilométerrel később úgy belefúródott egy dűnébe, hogy 36 percet vesztegelt, mire tovább tudott haladni.

Forrás: DPPI
Peterhansel előnye 42 perc az összetettben

Az a bizonyos 182. kilométer környéke másoknak is gondot okozott, mivel Nani Roma is itt ásott 25 percig, mire csapattársa, Leal dos Santos megérkezett, és kihúzta őt a homokból. A katalán 23 perccel ment rosszabb időt, mint Peterhansel, de az összetettben megőrizte második pozícióját. A francia minden tudását bevetve óvatosan közlekedett, és az 59. Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg (minden kategóriát figyelembe véve). A mai második helyezett De Villiers lett, viszont az összetettben olyan nagy a lemaradása, hogy nem tudott előrébb lépni, maradt a harmadik pozícióban.

Forrás: DPPI
De Rooy halad a végső győzelem felé

A quadosoknál a Patronelli testvérek inkább a biztosra mentek, és nem akartak kockáztatni az utolsó kilométereken, és átadták másoknak a jó helyezéseket. Tomas Maffei idei harmadik győzelmét szerezte meg, mögötte pedig Sergio La Fuente érkezett be másodiknak. A kamionoknál az orosz Andrey Karginov másodszor is a legjobb idővel ért célba, és jelentős előnnyel tette mindezt, ugyanis a második helyen André de Azevedo 20 perccel, a harmadik helyen pedig Hans Stacey 22 perccel rosszabb idővel fejezték be a szakaszt. Összetettben egyik kategóriában sem történt változás, jelenleg Alejandro Patronelli és Gerard De Rooy esélyesek a végső győzelemre.

Forrás: DPPI
Tomas Maffei idei harmadik győzelmét szerezte meg

Tartott az utolsó hosszú naptól Szalay Balázs és Bunkoczi László, és félelmeik be is igazolódtak. Az utolsó ellenőrző ponton még a 12. legjobb idővel haladtak át, utána viszont úgy beragadtak Isabelle Patissier mögé, aki éppen mélyen elásta magát a homokban, hogy egy órát kellett várniuk, mire a francia versenyző tovább tudott haladni. A páros a 38. helyen ért célba, de azért megőrizte huszadik helyét az abszolútban, viszont csak két perc az előnyük a mögöttük érkező versenyzővel szemben.

Forrás: DPPI
Szalayék más miatt vesztegettek el egy órát

"Sok dűne volt előttünk és már sok is mögöttünk, amikor megérkeztünk az ominózus területre. Négy autó és három kamion ásott előttünk, így nem tudtam azon a nyomon menni, amelyen szerettem volna. Háromszor mentem fel, háromszor tolattam le. A harmadiknál vártam Lacit, hogy jöjjön le a dűne tetejéről, ahol szétnézett, merre kellene menni, amikor megérkezett Isabelle. Alighanem megijedt, hogy ott vagyunk, mert orral úgy beesett előttünk egy lyukba, hogy képtelenség volt kiszedni. Mi meg se előre, se hátra. Hátra nem lehetett, mert orral lefelé álltunk egy dombon, előre meg csak rajta keresztül vezetett volna út" - mondta Szalay Balázs, aki ezek után navigátorával együtt segített kiásni a buggyt.

Beszálltak a játékba a helyi lakosok is, az egyik bőszen ráncigálta az autót, amelynek a végére már teljesen összetört a hátulja, de így is körülbelül egy órát tartott, mire kiszabadultak mindketten. Attól kezdve Szalayék úgy folytatták az útjukat, mint ha mi sem történt volna - egyszer sem ástak, egyszer sem volt gondjuk, végül a 38. pozícióban teljesítették a szakaszt.