Maradnak a koldusok a piros lámpáknál

2012.01.17. 14:46

Pintér Sándor belügyminiszter még tavaly szeptemberben ígérte meg, hogy december végéig eltűnnek a fővárosból a piros lámpáknál szórólapozók, szélvédőt mosók és koldusok. Nem így történt.

2011. december végére eltűnnek a piros lámpánál kéregetők a fővárosból - ígérte Pintér Sándor egy tavaly szeptemberi sajtótájékoztatón. A belügyminiszter bejelentette, a központból indulva haladnak a főváros határai felé, hogy az év végére teljesen megszüntessék a piros lámpánál koldulást. A bejelentés után az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján megjelent egy közlemény (bővebben az alábbi keretesben), amelyben az állt, hogy "határozottan lépnek majd fel az úttesten szórólapot osztogató, szélvédőt mosó és egyéb, hasonló tevékenységet folytatókkal szemben, akik szabálysértést követnek el". Pintér bejelentése után néhány nappal készítettünk egy videoriportot, amelyben néhány budapesti kéregetőt kérdeztünk, éreznek-e valamit a bejelentett szigorításból. Többségük arról számolt be, tapasztalják ugyan a fokozott rendőri szigort, de más bevételi forrás hiányában kénytelenek akkor is visszaállni a lámpákhoz, ha ezért korábban bevitték és megbüntették őket.

Szabálysértést követ el az úttesten kéregető

A közúti közlekedési szabályokról szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 21. §-a szabályozza a gyalogosok közúti közlekedését. Ebből következően a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. A gyalogos az úttesten jogszerűen csak akkor tartózkodhat, ha az egyéb feltételek teljesítése mellett ott közlekedni szándékozik, vagy át kíván kelni az úttesten. A KRESZ ezeken kívül egyéb rendelkezéseket is meghatároz.

Az úttesten tartózkodás, ha az a KRESZ rendelkezéseinek nem felel meg, szabálytalan, ezáltal szabálysértésnek minősül. Ennek megfelelően a szórólapot osztogató, szélvédőt mosó és egyéb, hasonló tevékenységet folytató gyalogosok magatartása szabálysértő.

A jogellenes tevékenység és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyforrások visszaszorítása és felszámolása érdekében a rendőrség az e tevékenységeket folytató személyekkel szemben határozottan kíván fellépni. Ennek keretében nemcsak a jogsértést elkövető személyek figyelmét hívják fel a jogsértő cselekmény abbahagyására, hanem az e személyeket megbízó, szerződtető, közvetítő vállalkozásokat is megkeresik, illetve tájékoztatják az ilyen tevékenységek szabálysértő jellegéről.


December végén is készítettünk egy videoriportot, arra számítva, a belügyminiszter ígéretének megfelelően a kéregetők hűlt helyét találjuk majd a budapesti lámpáknál, de a hideg ellenére is jó néhány koldussal találkoztunk a forgalmasabb kereszteződésekben. A megkérdezett kéregetők tapasztalták a hónapok óta tartott fokozott rendőri ellenőrzéseket, de elmondásuk szerint a bírságok és személyes előállítások ellenére is kénytelenek visszajárni.

Pintér ígérete ellenére december végén is találkoztunk kéregetőkkel a piros lámpáknál

A Belügyminisztérium továbbra is eltökélt

Pintér Sándor szeptemberi ígéretére hivatkozva megkerestük a Belügyminisztériumot, ám a tárca sajtóosztálya mindössze annyit közölt, hogy továbbra is "eltökélt szándékuk, hogy rendet teremtsenek a közterületeken, hogy a városok terei, utcái, közútjai kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek". A hajléktalanok elhelyezése érdekében a Fővárosi Önkormányzattal közösen hajléktalan szállók építéséről gondoskodtunk, ahol a nehéz szociális helyzetbe került emberek fűtött szobákban, rendezett körülmények között tartózkodhatnak - olvasható a minisztérium válaszlevelében.

Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy "2011 szeptembere óta 1594 főt állítottak elő a fővárosban koldulás és kereskedelmi tevékenység szabálysértés folytatása miatt". A rendőrök 2033 esetben tettek szabálysértési feljelentést közlekedés biztonságának veszélyeztetése, illetve közlekedés rendjének megzavarása miatt. 592 főt figyelmeztetésben részesítettek, 705 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. A rendőrség tájékoztatása szerint "továbbra is megteszik a szükséges intézkedéseket - a személyi állomány, valamint az eszközök optimalizált felhasználásával - a közúti közlekedés biztonságának fenntartása, valamint a fent említett jogsértések minimalizálása érdekében".

Úttest helyett az utcára

"A tavaly szeptemberben bejelentett akciótól függetlenül mi már régóta inkább a gyalogosforgalom felé tereljük a terjesztőinket, így minket csak részben érintett a szigorítás, sőt a rendőrség így még segíti is ezt a törekvésünket" - mondta Kepe Róbert, a Fedél Nélkül főszerkesztője. "Az intézkedő járőrök többsége kifejezetten segítőkész a terjesztőinkkel szemben, csak akkor küldik el őket, ha rossz állapotban vannak, de persze vannak kivételek és konfliktusok, és olyan is, hogy ellehetetlenítenek valakit egy bizonyos helyen. Az ilyen problémák ellen erőltetjük a gyalogosok közötti terjesztést, annyira, hogy tavaly nyár óta területfoglalási engedélyt is igényeltünk ehhez. Egyelőre csak az újpesti önkormányzattal sikerült megállapodni, ahol élő szerződésünk van, de jelenleg több kerülettel is már nagyon közel vagyunk a megegyezéshez" - mondta Kepe, aki szerint egy ügyes terjesztő nagyságrendileg többet tud keresni a gyalogosok között, mint az úttesten szabálytalanul.

KAPCSOLÓDÓ CIKK