Magának termeli az energiát az új Mol-kút

Vágólapra másolva!
A fővárosban átadott, több mint 300 millió forintból megvalósuló benzinkút működtetése éves szinten hétezer köbméter gázt és 120 ezer kilowattóra áramot takarít meg egy hagyományos töltőállomáshoz képest.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Soós Botond
Az új töltőállomás az Istenhegyi úton található

Horváth Dori Jenő, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója a töltőállomáson csütörtökön rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a megtakarítások mellett a "zöld kút" 100 tonnával kevesebb széndioxidot bocsát ki, mint egy hagyományos töltőállomás.

A pénzügyi megtérülésről elmondta, ez egy tesztkút, ahová minden ma elérhető modern zöld technológiát és eszközt beépítettek azzal a céllal, hogy teszteljék, melyik megoldásra van szükség. A tapasztalatokat felhasználva Mol több hasonló töltőállomás építését is tervezi, például Horvátországban és Szlovákiában is, de már nem feltétlenül ezzel a felszereltséggel.

Forrás: MTI/Soós Botond
A kút dizájnja is hangsúlyozza a környezetbarát jelleget

Több mint 50 százalékkal olcsóbban működtethető a hagyományos kutakhoz képest, a töltőállomáson elektromos autókat is lehet majd tölteni, az ABB technológiája 20 perc alatt tölti fel az akkumulátort.

Az Istenhegyi úti kút homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják, amelyek télen szigetelnek, meleg nyári napokon pedig csökkentik a hőmérsékletet az épületben. A kútoszlopok feletti előtetőn, és a fölé magasodó "szolárfán" elhelyezett integrált napelemek a napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást.

Forrás: MTI/Soós Botond
Homlokzatának jelentős részét és tetejét is örökzöld növények borítják

Levegő-víz hőszivattyús rendszer teszi lehetővé az épület fűtését-hűtését és meleg víz ellátását. Napsütéses nyári napokon a töltőállomás önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. Az Európában egyedülálló kút terveit az Európa Stúdió készítette.