Leszállt a földre - Honda Civic menetpróba

2012.02.15. 16:09

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Kívánságra akár ráfutásgátló fékrendszer és radaros tempomat is rendelhető

A rövid mentpróbán vezetés közben a 142 lóerős benzines már nem tűnt olyan fickósnak, mint régen (persze akkor minden jobb volt), mert a kipufogógázait az Euro 5-ös normához igazították, és a váltóáttételek is hosszabbak lettek a kedvezőbb fogyasztás miatt. Manapság egy szívó benzinmotor, ha nincs legalább 2,5-3 literes, már nagyon nyomatékszegénynek tűnik a modern kis turbómotorok mellett, és ez a Hondáéra is igaz, az i-VTEC szelepvezérlés dacára. Nagyon ki kell húzatni, ha gyorsan akarunk haladni, a 2,2-es dízelnél ehhez visszakapcsolni sem kell, csak mélyebbre nyomni a gázpedált, mivel a nyomatéka kétszer akkora (174 a 350 Nm-rel szemben). Az 1,8-as élénk gázreakcióin hatásosan lehet rontani az Econ gomb megnyomásával, ami átállítja a gázpedál karakterisztikáját, érzésre 30-40 lóerőt veszítünk vele. Átvették az Insightból a fogyasztáscsökkentés vizuális segédeszközét is, a színváltós csíkot a sebességmérő mellett: ha erősen gyorsítunk kéken, ha gazdaságosan vezetünk, zölden világítanak a csíkok, így bárki kontrollálhatja magát a 450 forintos benzinár felé közeledve.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Sokkal jobb az anyagminőség és a kidolgozás, és kicsit kevésbé űrhajós az ötajtós műszerfala

Az angliai gyártású ferdehátú után mehettem egy kört a törökországi gyártású négyajtóssal is. Ezt a 25 centivel hosszabb karosszériaváltozatot (4,54 m) kontinensünkön csak Észak- és Kelet-Európában árusítják, mert a nyugati országokban már nem népszerűek a klasszikus szedánok. Talán ezért, jelentős különbségek fedezhetőek fel az utastérben, olcsóbb hatású, keményebb műanyagokkal burkolták a műszerfalát és az ajtókat, kellemetlenebb az újautós ragasztószag benne, még a hátsó könyöklő is silányabb, mert olyan puha, hogy eltűnik benne a könyök. Kicsit olyan érzés volt a négyajtós Civicben ülni, mintha egy felnagyított Honda City-ben lennénk, ami bizony nem a minőségérzet alfája és omegája, de nem volt ez másképp az elődben sem. Még a formák is mások, mint az ötajtósban, igaz, a kettéosztott műszerfal-koncepció ebben is megvan, de némileg eltérő formában, csőműszerek nélkül, egyszerűsített kivitelben.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Korábban olcsóbb volt a török gyártású szedán, most már ez nem egyértelmű. Az ötajtóshoz elérhető bi-xenon fényszóró, radaros tempomat és start-stop rendszer a négyajtóshoz nem kapható meg

Sajnos a fejtér az ötajtós Civic után ennek sem az erőssége, azonban a nyolc centivel hosszabb tengelytáv miatt ebben még több a hely hosszirányban, és elődjéhez képest a válltéren is javítottak, a sík padló miatt pedig a hátul középen ülő lába is jól elfér. Főleg a variálhatóság tekintetében kell kompromisszumot kötni az ötajtóshoz képest, mert ebben nincs benne a felhajtható hátsó varázsülés, igaz, a hátsó támlák ebben is osztottan dönthetőek, ráadásul már a csomagtérnél állva, egy kar meghúzásával is.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A szedán belseje olcsóbb hatást kelt, de így is elég futurisztikus a műszerfala

Maga a 440 literes csomagtartó 37 literrel kisebb az ötajtósénál, viszont nem spórolták ki a szükségpótkereket, de pakolni nehezebb bele a szűkebb nyílás miatt. Mivel nem kellett a variálhatósággal törődni, ebben hátul igényesebb, de több helyet igénylő multilink futóművet használ a Honda, azt viszont nem értem, hogy a kormányzásba is belenyúló menetstabilizáló rendszert miért csak a lépcsőshátúba építik bele. Ez a rendszer arra képes, hogy amikor kitör az autó hátulja vagy az orra, akkor abba az irányba csökkenti a kormányzáshoz szükséges erőt, amelybe a sofőrnek ellen kell kormányoznia.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Hossza (4,545 m) nem váltotott, a tengelytávja (2,675 m) csökkent, de így nagyobb az ötajtósénál

Mivel Nyugat-Európába nem importálják a négyajtós Civicet, nem kell azon csodálkozni, hogy dízelmotor nincs hozzá, viszont az 1,4-es helyett itt egy 1,6-os, 125 lóerős i-VTEC az alapmotor. Vélhetően kevesen fogják választani ezt az 5,25 millióba kerülő alapmodellt, mert 100 ezer forinttal drágábban az ötajtós 1,8-as, 300 ezer forinttal drágábban a négyajtós 1,8-as is elvihető, és az utóbbiba a plusz 17 lóerőn kívül még a xenon fényszóró és a kétoldali ülésfűtés is beletartozik.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Oldalnézetből változott a legkevesebbet a ferdehátú Civic. Nagyobb a hátsó ajtónyílás

Pedig nem rossz ez az 1,6-os, érzésre alig tűnt gyengébbnek az ötajtós 1,8-asnál, persze olyan tűzijátékot kár várni tőle, mint a 90-es évek 1,6-os Civicjeitől, azt rég kiölték az egyre szigorúbb emissziós normák még a Hondákból is. Mivel az autó alig 1,2 tonnát nyom, az 1,6-ossal is tűrhetően gyorsul (9,9 mp kell százig), ami viszont feltűnő volt, hogy menet közben sokkal hangosabbnak bizonyult a ferdehátúnál. Ez nem csak a motorzajra igaz, hanem a szél- a gördülési zajokra és a futómű dobolására is. Viszont hiába volt gyengébb, ezt volt jobb vezetni, a szedán valahogy kisebbnek és könnyebbnek tűnt, élénkebben reagált a parancsokra, kormánya hajszálnyival érzékenyebb és pontosabb volt.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az előző Toyota Camryre hasonlít a feltűnést kerülő négyajtós Civic fara

Még a rövid úton járó váltója is több mechanikai érzetet adott, ennél jobb váltót jelenleg egy gyártó sem ad a kompaktok között, a Honda megtartotta ezt az erényét. Viszont lassan el kellene gondolkodniuk a benzines turbómotorok fejlesztésén, mivel egy szintén 125 lóerős Ford Focus egyliteres turbómotorral 20 százalékkal kisebb fogyasztást, és több, ráadásul könnyebben kiaknázható nyomatékot kínál. Egy turbómotort már bejelentettek a Civichez, de az a Mugen-féle egyelőre csak a WTCC versenyautóban dolgozik majd 2012 végétől, talán később az utcai autókba is átveszik majd a koncepciót. Aki pedig a hibridre vár, ne tegye, mivel a Honda az új Civicből nem tervezi a benzines-elektromos változat forgalmazását, mondván, így is elég hibrid van a kínálatukban.

Műszaki adatok Civic 1.8 hatchback

Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1798 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 104 kW (142 LE)/6500. Nyomaték: 174 Nm/4300. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul:  tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4300/1790/1450 mm. Tengelytáv: 2595 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1505/1530 mm. Tömeg: 1205 kg. Terhelhetőség: 515 kg. Csomagtartó térfogata: 477 l. Üzemanyagtartály térfogata: 50 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,1 mp. Végsebesség: 215 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 5,8 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 137 g/km.

 

Műszaki adatok Civic 1.6 szedán

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 92 kW (125 LE)/6500. Nyomaték: 152 Nm/4300. Sebességváltó: ötfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul:  tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4545/1755/1435 mm. Tengelytáv: 2675 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1505/1530 mm. Tömeg: 1210 kg. Terhelhetőség: 433 kg. Csomagtartó térfogata: 440 l. Üzemanyagtartály térfogata: 50 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 9,9 mp. Végsebesség: 200 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 6,7 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 154 g/km.

Előző
  • 1
  • 2
Következő