1737 gépkocsit írtak egy autós nevére

Vágólapra másolva!
Elítélte Hollandiát az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert hagyta, hogy a jogosítványának ellopása után egy éven át jogellenesen használják egy autós személyazonosságát: 1737 gépkocsit írtak a nevére.
Vágólapra másolva!

A felperes, Steven Benito Romet élete valóságos rémálommá változott: több, a nevére írt autókkal elkövetett szabálysértés és baleset miatt indítottak ellene eljárást, kirótták rá a gépkocsikkal kapcsolatos adókat, több pénzbüntetéssel sújtották és végül börtönbe is zárták, mert nem fizetett. Ráadásul elesett a családi pótléktól is, a hatóságok ugyanis a számtalan nevén szereplő kocsi láttán úgy döntöttek, hogy nem szorul rá.

Romet 1995 novemberében bejelentette, hogy ellopták a vezetői engedélyét, de a hatóságok csak 1997-ben érvénytelenítették az okmányt. Ezalatt a tolvajok 1737 autót írattak a nevére. 1996-ban Romet hiába kérte a különböző hatóságokat, hogy intézkedjenek. A holland hatóságok 2004-ben elutasították, hogy felelősségre vonják a hamis bejegyeztetések elkövetőit, arra hivatkozva, hogy túl sok idő telt el azóta, hogy eredményes nyomozást lehessen folytatni az ügyben.

Az európai bírók nem végleges döntésükben úgy ítélték meg, hogy "Steven Benito Roment jogosítványa érvénytelenítésének a lopás bejelentése után történt elmaradása, aminek következtében ismeretlenek jogellenesen használták a személyazonosságát, a magánéletbe való beavatkozásnak tekintendő".

A strasbourgi székhelyű bíróság 9000 euró (2,6 millió forint) erkölcsi jóvátétel megfizetésére ítélte Hollandiát.