Nem kell elkapkodni a gyorshajtási csekk befizetését

Traffipax Nissan Almera
Vágólapra másolva!
Még a legóvatosabb autóssal is előfordulhat, hogy figyelmetlenségből gyorshajtáson kapják. A postán küldött csekket azonban nem kell azonnal befizetni. Érdemes az adatbázisban utánanézni az elkészült képnek, sőt a képet készítő traffipaxnak is, mert előfordulhat, hogy a szabálysértés nem bizonyítható, így fellebbezéssel elkerülhető a büntetés.
Vágólapra másolva!

Életem első gyorshajtásos büntetését tavaly kézbesítette a postás. A 73 km/h-ás ámokfutást saját Nissan Almerámmal, egy külföldi menetpróba után a reptérről hazafelé követtem el, pontosan ott, ahol a 4-es út befut a reptéri gyorsforgalmi Vecsés melletti szakaszába.

A repülőtér felől érkezve a jelzőtáblákra írt számok folyamatosan csökkennek, először 90-re, majd 70-re, végül a Vecsésre vezető bekötés és az ott véget érő 4-es út kereszteződésénél - egy átmeneti, néhányszáz méteres szakaszon - 50-re, hogy az ipari parkba vezető út feletti felüljáró előtt a megengedett sebesség újra 70 km/h-ra nőjön.

Itt sikerült áthajtanom 73 km/h-ával, este tizenegy óra előtt tíz perccel, a környék egyetlen éjjeli baglyával a hátam mögött, és éppen ezen a szakaszon érezte fontosnak a rendőrség, hogy egy mérőkocsival védje a környékbeli szupermarketekben és irodákban tartózkodók biztonságát.

Miután készhez kaptam a csekket, ellenőriztem a képet az internetes adatbázisban, majd bűnbánóan befizettem mind a 30 ezer forintot, amit jogosnak ítélt a rendőrség. Valami azonban feltűnt a képen, pontosabban az, hogy az autómból nem látszik más, mint a korábban vonóhoroggal megkarcolt első rendszám és két fénypaca.

Forrás: [origo]
A traffipax kép egy Nissan Almerát ábrázol, nyilvánvaló, nem?

Erről eszembe jutott egy korábbi eset: rokonaim annak idején a Trabantjukra kaptak egy büntetést, és mivel tudták, hogy akkor nem jártak a kérdéses utcában, elmentek a rendőrségre, ahol kiderült, hogy a rendszám stimmel, csak éppen a fotón egy Wartburg látható, a rendszámot ugyanis hamisították. Bár az én esetemben nem volt kétséges, hogy arra jártam, mit tehet az, aki állítja, nem volt az adott helyszínen, tehát elképzelhető, hogy a rendszámát hamisították, hiszen a képen maga az autó felismerhetetlen?

Forrás: Google
A lámpás útkereszteződés előtt kezdődik és a körforgalom előtt ér véget az 50-es korlátozás

"Eddig elenyésző számban fordult elő, hogy a fényképfelvételek alapján a jármű forgalmi rendszámának meghamisítására vonatkozó gyanú merült fel. Ilyen esetben ismeretlen elkövetővel szemben, "egyedi azonosító jel meghamisítása" bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, a Közigazgatási Hatósági Szolgálat büntetőeljárás lefolytatását kezdeményezi a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező rendőrkapitányságnál" - mondta dr. Kazmar Enikő, a traffipaxok ügyében illetékes Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, akitől azt is megtudtuk, hogy még bűncselekmény gyanújára sincs szükség ahhoz, hogy egy vitatható fotó okot adjon az eljárás megszüntetésére.

Forrás: kozigbirsag.police.hu
A kozigbirsag.police.hu oldalon a határozatazonosító és a rendszám
segítségével nézhetjük meg a traffipax képet

"Az eljárás során a szolgálat munkatársai a gépjármű rendszámát és típusát összevetik a gépjármű-nyilvántartás adataival. Amennyiben a fényképfelvételek alapján a jármű kétséget kizáróan nem azonosítható, akkor a szabályszegés elkövetése sem bizonyítható kétséget kizáróan. Erre tekintettel a közigazgatási hatósági eljárást megszüntetik" - mondta dr. Kazmar Enikő. Ennek értelmében tehát már az én autómról készült felvétel alapján sem indíthattak volna eljárást, mégis kiszámlázták a 30 ezer forintos büntetést, melyet hasonló esetben az autósok többsége azonnal be is fizet, pedig érdemes egy kicsit utánajárni az ügyünknek, mert előfordulhat, hogy megéri fellebbezni.

Forrás: MTI/Füzesi Ferenc
Az autósnak joga van ellenőrizni a helyszínen a készülék hitelesítését,
de ezt postán küldött büntetés esetén utólag is megteheti

A rendőrség tájékoztatása szerint amennyiben az autós a szabálysértést vitatja, erről az értesítés kézhezvétele után nyolc napon belül egy indítványt nyújthat be, ha viszont ezt elmulasztja, további tizenöt napja van, hogy a határozat ellen fellebezzen. Akit nem postán értesítenek, hanem a helyszínen megállítják, szintén nem köteles elismerni a gyorshajtást. Ilyenkor az intézkedő rendőr feljelentést tesz, azt pedig már az ügyben illetékes hatóság az autós álláspontjával együtt bírálja el.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]
Magánterületen és tilosban parkoló autóból nem lehet sebességet mérni,
utóbbit a rendőrség ideiglenesen kameraállványnak minősíti

Egy büntetőeljárásban felhasználható, bizonyítóerejű képet csak hitelesített mérőberendezéssel lehet készíteni (bővebben keretes írásunkban), a mérőeszköz pedig nem állhat magánterületen, például egy benzinkútnál. Elviekben szabálytalanul parkoló rendőrautóból sem készíthető felvétel, ám ezt azzal védi ki a rendőrség, hogy a mérésre használt autót gépjárműről átmenetileg kameraállványnak minősíti át. A gyorshajtásért megbüntetett tulajdonos az eljárás bármelyik szakaszában betekinthet az ügy irataiba és megtudhatja, pontosan hol és melyik készülékkel végezték a mérést. Vitás esetekben tehát megéri az utánajárást, hogy elkerüljünk egy többtízezres bírságot.

Miért fontos, hogy lejár a műszerek hitelesítése?

A fényképezés, illetve a sebességhatár túllépésének a bemérése után két lehetőséggel szembesülhet a magáról megfeledkezett autós: vagy megállítják néhány száz méter után, vagy postán jelzik a szabálytalankodását. Ha a bemérés után leintik a gyorshajtót, még nem veszett el minden, ugyanis a mérésügyről szóló törvény kimondja, hogy Magyarországon joghatással járó mérés csak hitelesített mérőberendezéssel végezhető, a hitelesítést az OMH (Országos Mérésügyi Hivatal) végzi. A törvény a sebesség-ellenőrző eszközöket "kötelező hitelesítésű" eszközöknek nyilvánítja, ami - többek között - azt jelenti, hogy 2 évente hitelesíttetni kell őket. Tehát, ha egy olyan traffipaxszal mértek be minket, amelynek lejárt a hitelesítése, érvénytelennek minősül a gyorshajtás tényét rögzítő felvétel.

A hitelesítést egy hologramos OMH feliratú címke jelzi a műszeren. Ebből következően a megállított autósnak joga van megnézni a műszer hitelesítését igazoló dokumentumokat és az igazoló címkét a műszeren. Ha ezt a kérését az intézkedő rendőrök elutasítják, akkor a szabálysértési jegyzőkönyvben észrevételezni kell a dolgot. Előfordulhat, hogy a műszer hitelesítése lejárt, amely esetben a mérési eredményt a szabálysértési hatóság nem veheti figyelembe, tehát bírságot sem róhatnak ki. Ha levélben értesítették a gyorshajtót a szabályszegésről, akkor is jogában áll a felvételt megnézni, valamint a mérés dokumentumait kikérni.

Az alábbi dokumentumok szükségesek a mérőműszerek hitelesítéséhez:

  • Műszer száma, típusa, típusvizsgálati engedélye
  • OMH-bizonyítvány száma, időpontja, érvényessége
  • Akkreditált kalibrálólaboratórium kalibrációs jegyzőkönyve (legalábbis másolat az akkreditáció érvényességéről a labor részéről) időpont, szám, érvényesség. Akkreditáció tanúsítása a laboratórium részére (OMH) a kalibráció elvégzésére.
  • HIF-engedélyek, rádióengedély, frekvenciakijelölési határozat, érvényesség frekvenciánként, típusonként külön. Elektromágneses összeférhetetlenségnek megfelelés tanúsítása. (EMC, radarelvű berendezésnél.)
  • CE-minőségtanúsítás, magyar nyelvű fordítással hitelesen.
  • Lézerosztály-tanúsítás (lézerelvű berendezésnél). Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyv, megfelelőségi tanúsítással