Wéber Gábor is indul a Túraautó vb-n

Forma-1, Wéber Gábor
Vágólapra másolva!
A Zengő Motorsport a WTCC idei szezonjában már két BMW-t indít, Michelisz Norbert csapattársa a Forma-1-es TV-közvetítésekből is ismert Wéber Gábor lesz.
Vágólapra másolva!

A Túraautó-világbajnokság (WTCC) jövő hétvégén, Monzában kezdődő 2012-es idényének már két magyar versenyző vág neki, a Zengő Motorsport ugyanis a népszerű Michelisz Norbert mellett Wéber Gábornak is indítani fog egy BMW 320 TC-t.

Az autót a dán Kristian Poulsentől vásárolták, aki tavaly ezzel nyerte meg a független versenyzők számára kiírt Yokohama Trophyt. A BMW ma érkezik meg Dániából Magyarországra, hogy a csapat a hétvégén versenyzésre alkalmas állapotba hozza. Mivel Michelisz autóját már felkészítették az idényre, a következő napokban Wéberére koncentrálhatnak.

Az [origo] úgy tudja, míg Michelisz részvétele már a WTCC teljes szezonjában garantált, Wéber egyelőre csak az első tizennégy - Európában, illetve Marokkóban megrendezésre kerülő - versenyen indul majd biztosan, de bízik benne, hogy a fennmaradó tíz fordulóra is sikerül megszereznie a szükséges szponzori hátteret.

Forrás: Farkas Péter [origo]
Wéber Gábor egy BMW 120d-t vezetett a 2010-es Dubai 24 órás versenyen is

A várhatóan Micheliszéhez hasonlóan narancs-fekete, bár azzal nem teljesen azonos mintázatú BMW-t a jövő héten szállítják Monzába, ahol már a Zengő Motorsport mindkét versenyzője a saját autójával fog részt venni a WTCC kollektív előszezoni tesztjén. "A lehető legtöbb lehetőséget ki szeretném próbálni, hogy minél előbb összeszokjunk egymással" - mondta Wéber az [origo]-nak. "Ugyan soknak tűnik a teljes nap, de annyi beállítási verzió létezik, hogy túlságosan erdőbe sem akarom vinni magam."

Wéber - aki Mezei Dániel mellett egyben az RTL Klubról az MTV-re átkerülő Forma-1-es közvetítés szakkommentátora is lesz - 2010-ben elhódította az azóta megszűnt SEAT Leon Eurocup bajnoki címét, amelyet egy évvel korábban Michelisz nyert meg. Tavaly a német SEAT Leon kupában indult, és bár nyolc dobogós helyet szerzett, az év végi összesítésben 5. lett. Úgy érzi, a WTCC-ben "alapvető újdonság" nem vár rá. "Egyszerűen csak jobb a mezőny. A szabályokat, a versenyhétvége ritmusát már ismerem a korábbi szériákból is" - mondta. "Ráadásul a Eurocup a WTCC betétfutamaként szerepelt, így rengeteg ismerős arccal fogok találkozni."

Wéber a BMW Team Hungary tagjaként több nemzetközi hosszútávú versenyen is indult az elmúlt években, és úgy véli, a 120d-vel a hátsókerék-meghajtású autókról szerzett tapasztalatai segíteni fogják abban, hogy a SEAT után minél gyorsabban hozzászokjon a 320 TC-hez. "Habár a 320 TC erősebb 80 lóval, nyomatékviszonyok szempontjából hasonlóra számítok" - magyarázta. "Persze a fékek, a futómű, a váltó is más, ezért egyelőre tiszta lappal indítok fejben, a hasonlóságok úgyis hamar feltűnnek majd."

Forrás: Farkas Péter [origo]
Wéber 2010-ben a Seat Leon Eurocup bajnoka lett. Itt épp Monzában vezeti a mezőnyt

Miután a 2010-es szezont Makaóban futamgyőzelemmel zárta, Michelisz 2011-ben csak egy dobogós helyet tudott szerezni, éppen Magyarországon. A BMW-seknek az idén a tavalyinál is nehezebb dolguk lehet, mivel a SEAT ismét gyári támogatást nyújt a csapatának, és már új motort is épített az autójához, valamint beszáll a WTCC-be a Ford, illetve a szezon későbbi szakaszában a Honda és a Lada is.

"Amíg nem ültem az autóban, nehéz célokról beszélni, de alapvetően az a típus vagyok, aki hátrányból is nyerni indul" - mondta Wéber. "Ugyanakkor tisztában vagyok a realitásokkal: nem leszek képes egyetlen tesztnap alatt több szezonnyi hátrányt ledolgozni. Ezért a körülményekhez mérten szeretnék jól szerepelni az Independent's Trophyban, a többit pedig meglátjuk. Norbi nekem jó fokmérő lesz, szeretnék minél közelebb kezdeni hozzá - csalódott lennék, ha én zárnám a rajtrácsot."

Wéber nem tart attól, hogy a világbajnokságban rájuk nehezedő nagy nyomás miatt megromlik a viszonya Michelisszel, akinek a tehetségére évekkel ezelőtt, a szimulátorral versenyezve ő figyelt fel.

"Szerintem mindkettőnket piszkosul feldob ez a lehetőség, eszméletlen jó érzés, hogy tíz éve még a számítógép előtt ültünk egymás ellen (emlékszem az első alkalomra ellene), most meg a világbajnoki mezőnyben küzdünk élesben" - mondta. "Feszültség szóba sem jöhet, Norbival olyan a viszonyunk, és annyira más a habitusunk, hogy képtelenek lennénk egymásnak esni. Kölcsönösen tiszteljük egymást, ismerjük egymás erősségeit és gyengéit, és rengeteget tanultunk egymástól már eddig is. Mindketten csak profitálhatunk az idén a másikból."

A WTCC idénye a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is 24 fordulóból áll majd. A világbajnoki sorozat tizenkét különböző helyszínre látogat el, köztük május 6-án a Hungaroringre, egy héttel korábban pedig Szlovákiába.