Literenként egy turbó - BMW M550d xDrive menetpróba

BMW M550d xDrive
Vágólapra másolva!
A BMW megtervezte az autót azoknak, akik M5-szintű motorerőre vágynak, de nem akarnak lényegesen többet tankolni, mint egy átlagos kisautóba. Vezettük a háromturbós, háromliteres M550d-t.
Vágólapra másolva!

Forrás: BMW
Szemből a legkönnyebb össztéveszteni az M5-össel vagy egy M-Paketes 520d-vel
(Még több kép a galériában. Kattintson a képre!)

Múlt pénteken háromszor lepődtem meg. Először akkor, amikor az egynapos müncheni BMW-menetpróbára indulva sikerült időben (hajnali 5:45-re) kiérnem Ferihegyre, utoljára pedig akkor, amikor az esti, hazahozó gépre felszállva az első ember, akit a lufthansás stewardess után megpillantottam, Orbán Viktor volt. A két esemény között vezettem minden idők legerősebb hathengeres dízelmotorjával szerelt BMW-t, az M550d xDrive-ot.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A tesztautón téli gumik voltak 18 colos kerékkel, az alapfelni egyébként 19-es lenne

Az újdonság az M Performance sorozat első darabja, ezek az autók megjelenésüket és erejüket tekintve a normál BMW-k és az igazi M-esek között foglalnak helyet. Jól hangzik a mottó: nagyobb teljesítmény, hétköznapi használhatósággal párosítva, utóbbi igaz a fogyasztásra, és a rugózási komfortra is. Pár éve, amikor még csak 8000-ig pörgethető, üvöltő szívó benzinmotorokkal szerelt ultrasportos BMW-k készültek az M részleg logójával, még senki sem gondolta volna, hogy ilyen változásokon megy át a bajor gyártó házi tuning- és versenysport részlege.

Nézze meg, hogyan gyorsul az M550d xDrive!

Egy ideje már bőven két tonna feletti, böszme szabadidő-autókat is gyártanak, és az újabb modellekben a szigorú emissziós előírások miatt késztelenek voltak kevésbé jó hangú, de takarékosabb és nyomatékosabb turbómotorokra váltani. Most meg már dízelük is van, a következő lépés talán egy egyterű vagy egy pickup lesz.

Forrás: BMW
Sokan fogják ötliteresnek hinni a motort az embléma és a tempó miatt

Állítólag az aktuális, F10-es M5 számára is először egy szívó V10-est terveztek (mint elődjének, az E60-as M5-nek), de aztán kénytelenek voltak megváltoztatni az eredeti terveket, és egy ikerturbós, 560 lóerős 4,4-es V8-assal bemutatni a sportszedánt, ami így papíron nagyon impozáns, 9,9 literes átlagfogyasztási adattal rendelkezik. Persze aki egyszer is vezetett már turbós benzines autót, az tudja, hogy a fogyasztás sokkal inkább függ a vezető jobb lábának súlyától, mint a szívómotoroknál, valamint azt is, hogy egy 560 lóerős, közel kéttonnás BMW sosem fog egyszámjegyű fogyasztást produkálni. Egy M5-össel, keményen hajtva simán meg lehet etetni akár 30-40 liter benzint is. Van egy cseh autós újságíró, akinek a nevét sajnos nem tudom, de rendszeresen összefutunk különböző menetpróbákon, ő mesélte, hogy az új M5-ös volt az egyetlen autó a karrierje történetében, amibe bele kellett tankolnia a menetpróbán, mert egy tank (80 l) benzinnel nem ért végig a százvalahány kilométeres tesztúton.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az új dízel már az X5-ösben és az X6-osben is elérhető, később a 6-os és a 7-es is megkaphatja

Ez az új M550d-vel biztosan nem fordulhatna elő. Akármilyen durván hajtottam, szinte végig padlógázas gyorsításokkal, 21 liternél többet nem sikerült legurítani a torkán, ez annyit tesz, hogy normál használat, - azaz a sebességhatárok betartása mellett - valószínűleg simán meg lehetne közelíteni a 6,3 literes gyári átlagot egy-két literen belülre. Ez remek érték, mert ne feledjük, hogy egy közel ötméteres, 1895 kilogrammos, összkerékhajtású, automataváltós, 381 lóerős autóról van szó.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
217 kilogrammot nyom a motor, az 535d dupla turbósa 193 kilogrammos

Öt éve öt mérnök kezdte el a fejlesztését a háromturbós motornak, a vezetőség tagjai pedig azonnal zöld utat adtak a gyártásnak, amikor először kipróbálták az 5-ösben. De lássuk a száraz számokat: 2993 köbcentis hengerűrtartalom, hat henger sorban, három turbó, 740 Nm-es nyomaték, és 165 g/km-es szén-dioxid kibocsátás. Égészen bődületes adatok ezek, a dupla turbós 535d-nél 68 lóerővel és 110 Nm-re tud többet, pedig abban sem panaszkodott senki, hogy kevés lenne az erő. Alaposan átdolgozták az alu-blokkos háromliteres dízelt, nem csak plusz turbót tettek rá: kicserélték a főtengelyt és a hajtókarokat, megerősítették a blokkot, a befecskendezési nyomást 2200 bar-ra növelték, a töltőnyomás pedig már akár a 3,5 bart is elérheti.

Forrás: BMW
M-logók jelzik a hovatartozást a vastagabb karimájú kormányon és a váltó előválasztó karján

Két kisebb, nagynyomású, változó geometriájú turbó mellett egy nagy, alacsony nyomású turbó dolgozik, a feltöltés három lépcsőben történik. Már az alapjárat fölött kevéssel elkezd dolgozni az egyik kis turbó, ettől olyan gázreakciói lettek a motornak, amilyet én dízelben még nem tapasztaltam, de turbós benzinmotorban is csak szökő évente egyszer. Már a legkisebb gázpedálérintésre is azonnal reagál, és elemi erővel rántja magával az 5-öst. 1500 fölött kapcsolódik be a nagy turbó, innen érezhetően még nagyobb erőre kap a motor, a maximális nyomaték 2000-es fordulattól 3000-ig folyamatosan rendelkezésre áll.

Forrás: BMW
Alig érezhető allkormányozottság, sínautóként fordul az összkerekes szuperdízel 5-ös

Aztán a 2700 fölött még több kipufogógázra van szüksége a nagy turbónak, hogy a teljes potenciálját kiaknázhassa, ekkor a fölösleges kipufogógázok a továbbra is pörgő első kis turbó mellett elvezetődnek a nagy turbó irányába, de ezen a kerülő úton található a második kis turbó is, amely ettől kezdve szintén munkába áll. Ebből menet közben semmit sem lehet érezni, a teljesítményleadás folyamatos, a turbólyukat hírből sem ismeri, és a duplaturbós motorokkal ellentétben a felső régiókban sem fullad ki, sőt. Egészen 5500-ig lelkesen pörög fel, ez merőben szokatlan egy dízeltől, persze azért a tudásának legjavát 2000 és 4400 között adja.

A következő oldalon kiderül, hogy az M550d menetteljesítménye mennyire közelíti meg a benzines változatét