Már nem égő a 116i - BMW 116i-teszt

BMW 116i
Vágólapra másolva!
Végre a BMW is belátta, hogy hihetetlen nagy égés, amit a márka alapmodelljei eddig (116i, 316i) teljesítettek. Az 1,6 literes szívómotort turbósra cserélték, és máris van az autónak karaktere.
Vágólapra másolva!
Mostantól turbómotoros a 116i is, ami csak előnyére válik
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi benne az újdonság?

Az egyes BMW a bajorok legkisebb modellje, amely 2004-es megjelenése után 2011-ben ment át egy generációváltáson. Az új modell kicsivel nagyobb, és jobb minőségű lett, így lett az aranyos, szerethető gokartból egy jobban kidolgozott, finomabb karakterű, de még mindig sportos kompakt.

Az F20-as kódnevű modellnek a legnagyobb újdonsága az, hogy az új hármashoz hasonlóan ebben is csak turbómotorok dolgoznak. Ez azért is örvendetes, mert a korábbiban alapnak számító 116i már nem harmatgyenge 1,6 literes szívómotorral szerelt, hanem ezt is turbósították.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

8,5 centiméterrel hosszabb, mint az elődje

Hogy néz ki?

Bár az új modell 8,5 centiméterrel hosszabb, és minimálisan (2 cm) szélesebb, az autó körvonala drasztikusan nem változott. Ennek ellenére mégis hátrányára változott a megjelenése, mivel az első fényszórók furcsa formáját, valamint a Volkswagen polós hátsó lámpákat nehéz megszokni. Annyit már el tudok mondani a védelmében, hogy pár hónappal a 120d tesztje után végre megtaláltam az első embert, akinek az új egyes jobban tetszik, mint a régi.

Szerencsére az utastérben már nincs ízlésficam, már nem csak tágas az belső tér, hanem jobb minőségű is. Szebb a műszerfal, jól mutatnak a kezelőszervek, de egy kicsit furcsa a középkonzol tetejére helyezett kijelző. Jobban felszerelt 1-esekben ennél nagyobbal is találkozhatunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jobbra fent a motor mellett a kettős leömlésű turbófeltöltő

Műszaki tartalom

Bár az autó külsőre megújult, a 116i esetében a motor ment át a legfontosabb változáson, hiszen a korábbi 122 lóerős 1,6 literes szívómotort turbófeltöltésűre cserélték. A teljesítmény mindössze 14 lóerőt emelkedett, de ennél is lényegesebb, hogy a 160 Nm-es forgatónyomatékból 220 Nm lett, amit 1350-as fordulatszámtól 4300-ig folyamatosan lead. A hihetetlenül egyenletes nyomatékleadás annak köszönhető, hogy a BMW kettős leömlésű (TwinPower) turbóját vetette be, amellyel sokkal kisebb a turbólyuk is, gyakorlatilag alig vehető észre, hogy turbós autóban ülünk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ezzel a kapcsolóval változtatható az autó karaktere, egészen meglepő mértékben

Az autó rendelkezik Driver Experience kapcsolóval is, amellyel a karaktere változtatható. A futómű ugyan nem adaptív, de a kormányzás rásegítését, a gázreakciót változtatni tudjuk, míg Eco Pro-módban optimalizálja a jármű működését. Nem csak a gázpedál érzékenysége változik, hanem az elektromos fogyasztók és a légkondicionáló működésére is odafigyel: mindent csak addig enged bekapcsolni, amíg szükséges. A fékezési energiát is hasznosítja, az üzemanyagtakarékos vezetéshez tippeket ad a váltásjelző, és van benne start/stop-rendszer is, amely lámpánál ácsorogva leállítja a motort, ha üresbe tesszük a váltót és felengedjük a kuplungot.

Az új 1-es nagyobb mérete ellenére mégis könnyebb, a gyáriak szerint 30 kg-ot sikerült spórolni minden modellen, csak azért nem 60-at, mert az előddel ellentétben ebben már a klímaberendezés szériafelszereltség. Nem mellesleg a start/stop-rendszer is alapáron jár, ami igen dicséretes, bár a rendszer 4 fok alatt nem igazán működik, és az újraindítás sebessége sem vetekszik a jelenleg leggyorsabb Peugeot HDi-vel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A kormányzás BMW-sen pontos, a váltó kiválóan jár

Milyen vezetni?

Még szerencse, hogy az új 1-es karakterét lehet változtatni, hiszen így nem kell megijednünk, amikor az Eco Pro-módban az autó riasztó reakciókat produkál. Ilyenkor az új 116i képes felidézni a régi riasztó emlékét, de kárpótol a kisebb fogyasztás. Városban 7 liter/100 km-es átlag sem lehetetlen, és az autó folyamatosan írja, hogy a rendszer működésének köszönhetően mennyit spóroltunk meg. Az ember azonban hamar megunja ezt a lajhár üzemmódot, és átvált Sport-módra, ahol az autó megvillant egy új dimenziót. Ebben sem lesz BMW szupersportautó, de végre van élet a 116i-ben is. Az alulról jövő nagy nyomatéknak köszönhetően már beszélhetünk érezhető, sőt élvezhető rugalmasságról, lehet vele dinamikusan közlekedni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kifinomultabb a rugózása is, mint az elődé, ezért csökkent az élmény, de javult a komfort

Sajnos a ballonos téli kerekek, és az inkább kényelemre hangolt futómű miatt nem olyan szívderítő a vezetési élmény, mint az elődben, de a változó rásegítésű szervokormány nagyon pontos, a hagyományos BMW váltóval pedig még mindig jó érzés váltogatni. Mivel kis motor dolgozik benne, ezért nem annyira alulkormányzott, mint a 120d, kellemes a súlyelosztása, de azért hiányzik belőle még egy kis erő. A teljes élményhez a szintén 1,6 turbós 118i lehet a megoldás, de az már 1,1 millióval drágább. Nem hivatalos információk szerint egyébként a két autó motorja teljes mértékben megegyezik, csupán az elektronikának köszönhető, hogy a 136-ból 170 lóerő lesz a 118i-ben.

Az is jól jelzi, hogy ilyenkor már jól harap a BMW, hogy az álló rajtos százra gyorsulás 8,5 másodpercig megy, tehát már egészen sportos haladásra is rábírható az alap 1-es sorozat is. A Sport-mód egyetlen hátránya a megemelkedő fogyasztás, de még ezzel sem sikerült 9 liter/100 km felé vinni a fogyasztást, a teljes tesztátlag pedig 7,8 liter/100 km lett, ami a többnyire városi használat után még jó eredménynek számít. Főleg annak fényében, hogy az autó teljesen új volt, most tette meg első kilométereit.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Már hátul is el lehet férni, korábban minimális volt a lábtér

Milyen benne utazni?

A régi modell arról volt híres, hogy kanyarokban úgy viselkedett, mint egy gokart, de cserébe nem is lehetett elférni benne. Ehhez képest az új nagy változás, még akkor is, ha a hátsó lábtér még továbbra sem a kategória legnagyobbja. Ebben azonban már négy felnőtt elfér, a belső térkínálat körülbelül akkora, mint az egy generációval ezelőtti hármasban. Az utazási élmény is sokkal komfortosabb: csendesebb az autó, lágyabban rugózik, kicsit jobban közelít a prémiumautós életérzés felé, ami előnyére válik. A csomagtartó továbbra is csak 360 literes, de ez összességében még nem nagy törés az autó használhatóságában.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

360 literes a csomagtartó, de az ülések ledöntésével 1200 literig növelhető

Megéri az árát?

A 116i alapára 6,3 millió forint, ami már önmagában sem kevés. A reklámokban láthattuk, hogy ez az autó kétféle karakterrel rendelhető: Urban vagy Sport. Azt azonban elfelejtik megemlíteni, hogy ez is feláras, 626 ezer forintba kerül mindkét lehetőség. A Sport Line már csak azért is szimpatikusabb, mert ehhez jár a jobban tartó, enyhén kagylósított ülés, aminek még az ülőlap hossza is állítható. Ehhez jön még a riasztó, az állítható szervokormány, és az Advantage Plus csomag (bőr multifunkciós kormány, lehajtható hátsó üléstámlák, tárolócsomag, eltolható első kartámasz, fényszórómosó berendezés, parkolóradar hátul, ködfényszóró, Xenon fényszóró, automatikus klímaberendezés, világításcsomag) 852 ezer forintért, és a tesztautó ára máris túlfutott a 8 milliós határon. És ezért a pénzért még mindig hiányos felszereltségű 1-es BMW-nk lehet, hiszen nem volt benne fűthető első ülés, ami télen azért jól jött volna. A sebességet rögzítő elektronika is hiányzott, tempomat (136,5 ezer Ft), csak sebességhatároló volt, de az inkább a gyorshajtás ellen véd. A hifihez sem sikerült USB-csatlakozót csatolni, az még 89 ezer forint. A nagyobb kijelzős, navigációs, háttértárolós csúcsrendszerhez pedig még 709 ezer forintot kellene a kereskedőnél hagyni. Nyolcmillióért nagyon jól felszerelt, 182 lóerős 1,6 turbó motorral hajtott új Ford Focust adnak, bár az nem pont ugyanez az érzés.

Cikkajánló

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Fotó: Gulyás Péter [origo]

Menthetetlenül felnőtt -
BMW 120d-teszt

A Focus lenyomta az Astrát
és a Golfot - összehasonlító

Megmentő lehet -
Alfa Giulietta-menetpróba



A BMW azonban teljesen más karakter, mint ahogy a prémiumkategória másik két jeles képviselőjétől (Mercedes-Benz A osztály, Audi A3) is teljesen elüt. Talán az A3-assal illik még összemérni, de abból vagy gyengébb (125 LE) 1,4-es, vagy erősebb (160 LE) 1,8-as TFSI motort lehet választani, tehát pont a kettő közé esik a BMW. Az A3 Sportback (ötajtós) 1,4 literes TFSI-vel 6,6 millióról indul, tehát kicsit drágább, de hamarosan jön az új A3-as, az lesz az igazi vetélytárs.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az egyetlen hátsókerékhajtású kompakt, ezért nincs vetélytársa

Összegzés

Bár az új 116i-t össze sem lehet hasonlítani a korábbi modellből készült 116i-vel, összességében mégsem ez a legjobb választás. Az 1,6 literes turbómotor előnyére változtatta meg az autó karakterét: mostantól már nem csak BMW-nek néz ki, hanem úgy is viselkedik. Ettől függetlenül a 120d sokkal jobb autó, igaz 1,7 millióval drágább is.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Teljesítmény: 100 kW (136 LE)/4400. Furat/lóket: 85,8/77 mm. Nyomaték: 220 Nm/1350-4300. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4326/1765/1421 mm. Tengelytáv: 2690 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1535/1569 mm. Tömeg: 1310 kg. Terhelhetőség: 530 kg. Csomagtartó térfogata: 360-1200 l. Üzemanyagtartály térfogata: 52 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 8,5 mp. Végsebesség: 210 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,5 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,8 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 129 g/km.