Kormánypalotában mutatkozott be a Fiat Panda

Fiat Panda
Vágólapra másolva!
Az új Fiat Pandát az olasz kormánypalota udvarán mutatta be Mario Monti miniszterelnöknek John Elkann, a Fiat elnöke és Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezérigazgatója pénteken. A találkozón a torinói csoport jövőjéről tárgyaltak.
Vágólapra másolva!

A találkozóról egyedül Marchionne nyilatkozott, ő is csak annyit mondott: a Mario Montival folytatott megbeszélés "tökéletes" volt. Ez mindent és semmit sem jelent - kommentálta az olasz sajtó.

Az új Fiat Panda a februári európai autópiac legelső tíz járműve között szerepelt, az eladott Fiatok aránya viszont 16,5 százalékkal esett vissza.

Monti és a Fiat vezetői találkozójának témái ismertek voltak: Olaszországban év eleje óta folyik a találgatás a történelmi autógyár itáliai üzemeinek sorsáról.

A Fiat december végén adta el a szicíliai Termini Imeresében működő gyárát, miközben a detroiti székhelyű Chryslernek eddig már több mint 58 százalékát vásárolta fel.

A 2011. évet a Fiat-Chrysler 1,6 milliárd nyereséggel zárta. Marchionne az olasz sajtónak február végén adott interjúban tagadta, hogy a megmaradt öt olaszországi gyár bezárására készülnének, ugyanakkor nem zárta ki, hogy esetleg további olasz gyárakat kell bezárni.

A Fiom fémipari szakszervezet március 9-i országos tüntetésén azt követelte Mario Montitól, kényszerítse a Fiatot arra, hogy Olaszországban ruházzon be. A Fiat 2012-14 között 20 milliárd eurós olaszországi beruházást ígért, ebből eddig kétmilliárd valósult meg - hangoztatta a CGIL szakszervezete.

Az olaszországi Fiat-gyárakban pénteken egész napra leállt a termelés a gépjárműszállító fuvarozók négy hete tartó sztrájkja miatt. A Corriere della Sera napilap kiszámolta, hogy Marchionne topmenedzserként 2004-től évente közel 40 millió eurót keresett, miközben egy olasz Fiat-munkás átlagos fizetése havi nettó 1200 euró.