Vakításmentes LED-világítást fejleszt az Opel

Vágólapra másolva!
Matrix néven intelligens, vakításmentes LED-es világítórendszer piacra dobását készíti elő az Opel. Az újdonságot már tesztelik különböző prototípusokban.
Vágólapra másolva!

Biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az éjszakai autózást az Opel új fejlesztése, az intelligens, vakításmentes Matrix-világítás. A rendszerben nem a tompított fény az alapbeállítás, hanem a vakításmentesen beállított és a forgalmi helyzethez automatikusan alkalmazkodó távfény. A fénycsóva az ígéretek szerint gyorsabban alkalmazkodik a forgalmi szituációkhoz, mint az bármilyen más megoldással lehetséges lenne.

A Matrix-fény együttműködik a szélvédő és a visszapillantó között elhelyezett Opel Eye kamerával. Amint az érzékelők felismernek egy szembejövő vagy utolért járművet, ezekről elirányítják a fényt, az autók környezete viszont erős világítást kap. Így a Matrix senkit nem vakít el, de mindenféle egyéb tárgy jól felismerhető marad.

A Matrix-világításban kizárólag LED-eket alkalmaznak. A két fényszóró mindegyike négy fényszegmensből áll, az összesen 256-féle beállítás között az átmenetek folyamatosak, a vezető számára nem észrevehetők. Az új rendszert néhány év alatt fokozatosan vezeti be az Opel.